Liikutu tiedosta -finalisti Antti Lipponen: yksikin ihminen voi saada viestinsä leviämään

Kaskas Media | 21 toukokuun, 2018

Antti Lipponen on Ilmatieteen laitoksen tutkija, joka työkseen tutkii ilmakehän pienhiukkasia satelliittihavaintoja hyödyntäen. Kesällä 2017 Lipponen päätti koota ilmaston lämpenemistä kuvaavaa dataa visuaaliseen muotoon, ja tavoitti Twitteriin lataamallaan videolla satoja tuhansia ihmisiä.

Antti Lipponen, miksi ilmakehätieteet?

“Pohdin opiskelemaan lähtiessä pitkään matikan ja fysiikan väliltä. Fysiikka valikoitui lopulta alakseni, sillä se tuntui olevan enemmän sidoksissa arkielämän kanssa. Myöhemmin urani aikana hyppäsin Ilmatieteen laitokselle, jossa tutkin ilmakehän pienhiukkasia.

Tutkijaksi olen päätynyt uteliaisuudesta kaikkea uutta kohtaan. Jos havaitsen elämässäni jotain ennenkuulumatonta, on minun saatava selville, mistä siinä on kyse.”

Mitä on tutkijan elämä parhaimmillaan, mitä pahimmillaan?

“Parasta on se, kun löytää jotain uutta tai keksii ratkaisun ongelmaan pitkän työn tuloksena. On ylipäätään hieno tunne päästä tekemään ja näkemään asioita, joita kukaan muu ei ole aikaisemmin tehnyt. Pahimmillaan tutkijan työ on silloin, kun joutuu hakkaamaan päätään seinään ja jumittamaan paikallaan kuukausikaupalla, eivätkä ongelmat siitä huolimatta tunnu ratkeavan.”

Miten haluat tieteelläsi liikuttaa maailmaa?

“Pienhiukkasten havainnointi avaruudesta käsin liittyy perimmäisiltä syiltään ilmastonmuutokseen ja ilmanlaatuun. Tutkimukseni avulla saamme siis oikeaa tietoa siitä, missä me ilmastonmuutoksen kanssa menemme, ja sen viestin haluan viedä eteenpäin.”

Onko jokin tutkimus tai tutkija liikuttanut sinua viestinnällään?

“Esimerkiksi Ed Hawkinsin (@ed_hawkins) ‘ilmastospiraali’ ja Gavin Schmidtin (@ClimateOfGavin) ennusteet kuluvan vuoden keskilämpötilasta Twitterissä ovat innostaneet tekemään vastaavaa.”

Mistä syntyi idea ilmaston lämpenemisen visualisointiin?

“Halusin tietää, miten lämpötilat vaihtelevat maittain, sillä en ollut aikaisemmin nähnyt maakohtaisia tuloksia. Lisäksi olin innostunut oppimaan, miten tietoa on mahdollista saada visuaaliseen muotoon. Opettelin tekemään animaatiota lämpötiladatasta, ja näiden kokeilujen lopputuloksena syntyi kyseinen video. Alun perin tein visualisoinnin vain itseäni varten, joten yllätyin melkoisesti, kun video lähti leviämään ympäri maailman.”

Mikä on ollut tähän mennessä suurin oivalluksesi videota tehdessä ja projektin jälkimainingeissa?

“On ollut yllättävää havaita, miten yksi ihminen voi saada viestinsä välitettyä näin tehokkaasti ja näin laajalle. Olen oivaltanut, että tehokas viesti on useimmiten lyhyt ja ytimekäs. Tässä tosin piilee haastekin, sillä on vaikeaa saada oma, mahdollisesti monimutkainen viestinsä muotoiltua riittävän yksinkertaiseen muotoon.”

Mistä tietää, että tiedeviestintä on onnistunutta?

“Minulle onnistumisesta viestivät sellaiset palautteet, joissa video on avannut katselijan silmät tai opettanut jotain uutta. Tällaista palautetta on hyvin palkitsevaa saada, sillä silloin tiedän, että olen onnistunut välittämään tietoa eteenpäin.”

Mitä sanoisit tutkijalle, joka haluaisi kertoa tutkimuksestaan maailmalle, muttei tiedä, miten toimia?

“Esimerkiksi Twitter on erittäin hyvä kanava seurata ja viestiä tutkimuksestaan, ja siellä saa nopeasti palautetta. Ole aktiivinen, seuraa mielenkiintoisia henkilöitä, osallistu keskusteluun ja kokeile rohkeasti erilaisia tapoja viestiä.”

Kuva: Antti Lipponen

Selaa lisää