Kaskasin Pasi Nokelainen kertoo uudessa kirjassaan, miten maailmanloppu perutaan kiertotaloudella

Maria Ruuska | 24.5.2023

Kaskasin vastuullisuuspalveluista vastaava johtaja Pasi Nokelainen julkaisi kirjan kiertotaloudesta. Maailmanloppu peruttu – Seitsemän väitettä kiertotaloudesta visioi, miten kiertotalous vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen, energia- ja maatalouteen, rakentamiseen, talouteen ja tasa-arvoon. 

Kiertotalous kuuluu juhlapuheissa, mutta ei näy ihmisten arjessa. Miten tämä kirja kirittää kiertotaloutta?

Haluan näyttää konkreettisesti, miksi kiertotalous on paras ratkaisu hyvään elämään maapallon rajoissa ja millaisia mahdollisuuksia se luo. Vaikka kyseessä on tietokirja, kuljetan mukana fiktiivisen suomalaisperheen elämää vuonna 2038 ja visioin, millaista hyvä elämä maapallon rajoissa silloin on. 

Uskon, että tekniset ratkaisut kiertotalouden edistämiseksi löytyvät. Haastavampaa on muuttaa ihmisten ajattelua ja yhteiskunnan toimintaa. Siksi kiertotalouden tulee näkyä ja olla ymmärrettävää myös juhlapuheiden ulkopuolella. Se, joka ensimmäisenä onnistuu muuttamaan ajatteluaan ja maailmaa kohti kiertotaloutta, kerää voittopotin. 

Kutsut kirjassasi kiertotaloutta Suomen talouden monisylenteriseksi moottoriksi. Mitä kiertotalous tarkoittaa yrityksille ja kansantaloudelle? 

Nokian nousu ja tuho ovat suomalaisen talouskeskustelun jaettuja traumoja. Seuraavan Nokian etsiminen kannattaa kuitenkin unohtaa. Kiertotalous on vielä paljon suurempi mahdollisuus, sillä kasvupotentiaalia on yhden toimialan sijaan useilla aloilla.

Toki Nokian menestyksestä voidaan myös oppia kiertotaloudessa. Nokian nousua siivittivät esimerkiksi pohjoismaisen GSM-standardin muuttuminen globaaliksi ja Suomen edelläkävijyys matkapuhelintoimnnan säätelyssä. Kun globaali standardi perustui meidän “mallillemme” ja säätely oli Suomessa muuta maailmaa edellä, Nokian oli helppo vallata kansainvälisiä markkinoita. Myös kiertotaloudessa tarvitaan tulevaisuuteen katsovaa standardointia, toimivien mallien luomista ja  mahdollistavaa sääntelyä.

Olet viestintäkonsultti. Miten oma työsi ja kiertotalous liittyvät toisiinsa?

Kiertotalouden suuret mahdollisuudet tippuvat yritysten ja teollisuuden alojen väliin. Esimerkiksi kaivosten valtavaa jätemäärä voisi vähentää, jos saisimme potentiaalisia loppukäyttäjiä eli rakennus- ja valmistavan teollisuuden yrityksiä yhdessä ennakkoluulottomien startuppien ja tutkijoiden kanssa etsimään ratkaisua siihen, miten jätteet muutetaan raaka-aineiksi. 

Vaikka luulisi, että Suomen kaltaisessa pienessä maassa uuden yhteistyön luominen olisi helppoa, todellisuudessa toimialojen välisten aukkojen täyttö näyttää toisinaan olevan heikkoutemme. Viestintäkonsulteilla on tärkeä rooli näiden siltojen rakentamisessa. Viestintä auttaa ymmärtämään, miksi kiertotalous on paras ratkaisu ja mitä kaikkea se tarkoittaa kierrättämisen lisäksi. Eri alojen asiantuntijoita yhteen tuomalla ja yhteistyötä tukemalla voidaan taas luoda ennakkoluulottomia koalitiota. Tähän tarvitaan toki myös rahoitusta. Kun nostamme TKI-rahoituksen neljän prosenttiin bruttokansantulosta, täytyy varmistaa, että iso osa päätyy kiertotalousratkaisujen kehittämiseen. 

Tietokirja on valtavan iso työ. Mikä motivoi sinua istumaan työpäivän jälkeen uudestaan tietokoneen ääreen?

Kirjan kirjoittamiseen inspiroi ennen kaikkea aiheen tärkeys, maailmanlopun peruminen. Kirjoitin kirjan, jotta kiertotaloudesta puhuisivat muutkin kuin ne, jotka syövät seminaaripullaa ja -porkkanaa.

Isojen tekojen rinnalla ovat tärkeitä arjen pienet valinnat, kuten lasten foliopallojen uudelleen täyttäminen ja hävikkiruokapalveluiden käyttäminen. Materiaalisen jalanjäljen pienentäminen on ääriurbaanissa, lauttasaarelaisen perheenisän elämässä tapa kunnioittaa luontoa ja sen rajallisuutta. Se ei ole luopumista, vaan lisää omaa henkistä hyvinvointia. 

Lue lisää ja osta Pasi Nokelaisen kirja Maailmanloppu peruttu – Seitsemän väitettä kiertotaloudesta Gummeruksen verkkosivuilta.

Selaa lisää