Kaskasin vinkit: Kun lomatylsyys iskee, nämä kotimaan helmet pelastavat tilanteen

Maria Ruuska | 22.6.2022

Tiukat koronarajoitukset ovat useimpien kohdalla ohitse, ja mieli palaa ehkä jo maailmalle. Samaan aikaan ilmastonmuutos jyllää ja hillitsee matkahaluja. Onneksi kotimaanmatkailun pajatsoa ei ole suinkaan vielä tyhjennetty.

Luodaan vielä katse koronakesiin: mitäs kotimaassa on tullutkaan viime vuosina nähtyä? Me kaskaslaiset olemme vaeltaneet tuntureissa, pukeutuneet historiallisiin asuihin ja tarkkailleet saimaannorppia.

Tässä koronavuosien mielenpainuvimmat ja ilmastoystävälliset lomaseikkailut, olkaa hyvät! Ihanaa kesää kaikille Kaskasin ystäville!

Historian havinaa Hämeessä

Hattula, Kanta-Häme: Rauhan tyyssija keskellä kauneinta maaseutua

“Hattulan keskiaikainen Pyhän ristin kirkko on kokenut uskomattoman yleisöryntäyksen paitsi koronapandemian, myös Anneli Kannon Rottien pyhimys -romaanin suosion myötä. Paikka on ihana rauhan tyyssija keskellä kauneinta hämäläistä maaseutua, pienen koukkauksen päässä Helsingin ja Tampereen väliseltä moottoritieltä. 

Sisäänpääsy on ilmaista, ja erittäin hyvä ohjattu opastuskierros maksaa huikeat kolme euroa. Lapsia kiinnostivat yksisarviset, prinsessat ja paholaiset, joita kirkon seinille on maalattu. Kirkossa käydessämme siellä soitti trubaduuri keskiaikaisilla soittimilla. Lämmin suositus myös romaanille, jos se on vielä lukematta. Täydellistä kesälukemista!

Yhden tähden jätin antamatta, koska kirkon lähellä ei ollut kahvilaa. Vessa löytyy, ja omat eväät voi ottaa mukaan.”

Vierailun ajankohta: heinäkuu 2021

Mervi Itkonen, johtava viestintäasiantuntija

Tammela, Kanta-Häme: Pestaudu 1600-luvun hakkapeliitaksi

“Suomen kesä on pullollaan jos jonkinmoisia historiallisia markkinoita. Sympaattisimmat ja vanhimmat niistä löytyvät Tammelan Mustialasta. Hakkapeliittatapahtumassa muistellaan 30-vuotiseen sotaan lähteneitä tammelalaisia ja eletään muutama päivä aitoon 1600-luvun tyyliin. Markkinat alkavat väenotolla kirkonmäellä, jossa kuka tahansa voi pestautua päivän ajaksi hakkapeliitaksi eli Ruotsin kuninkaan armeijan sotilaaksi. 

Kesämökkimme sijaitsee lyhyen matkan päästä markkinoista, joten käymme siellä lähes vuosittain. Suosittelen piipahtamista sahtitelttaan tai 1600-luvun pitopöytään. Saatat törmätä itse kuninkaaseen, sillä Kustaa II Adolf hoveineen patsastelee markkinaväen seassa. 

Varaudu helteiseen säähän ja hämäläiseen vieraanvaraisuuteen.”

Ajankohta: vuosittain elokuussa

Hanna Talikka, johtava viestintäasiantuntija

Mindfullnessiä luonnon rauhassa

Parikkala, Etelä-Karjala: Perheteltta ja lomaparatiisi Uukuniemellä

“Nelihenkinen perheemme osti muutama vuosi sitten jättiteltan. Teltta on iso, siis valtava. Siinä on kolme huonetta: molemmissa päissä “makuuhuone” ja keskellä iso oleilutila. Teltta painaa 15 kiloa ja sen pystytyksessä on iso työ. Sellaista ei noin vain heitetä olalle ja lähdetä yöksi Nuuksioon. Niinpä olemmekin lomailleet joka kesä Uukuniemellä, Papinniemen leirintäalueella. 

Leirintäalue on todellinen lomaparatiisi: siellä on hiekkaranta, kirkasvetinen järvi, saunoja ja hyvä ravintola. Leirintäaluetta kansoittavat karavaanarit ovat mukavaa ja rauhallista väkeä. Perushankintojen jälkeen telttailu on edullista: neljän hengen telttapaikka maksaa 20–30 euroa yöltä. Teltoilla on lapsiperheessä rajallinen elinkaari ja kuulemma myös hyvä jälleenmyyntiarvo, sillä teinit eivät enää perhetelttaan astu.”

Vierailun ajankohta: heinäkuu useana kesänä

Mari Kiviniemi, johtava viestinnän asiantuntija

Savonlinna, Etelä-Savo: Saimaan kätketty helmi 

“Sulosaari on Savonlinnan Kasinonsaaren takana sijaitseva pieni ja idyllinen saari, jota kiertää helppokulkuinen, noin kahden kilometrin pituinen luontopolku. Sulosaaren ainoa rakennus on pieni, vuonna 1889 rakennettu vaaleanpunainen huvila, jossa toimii kesäaikaan tunnelmallinen lettukahvila Kalliolinna. 

Huvilan kuisteilla, huoneissa ja pihapiirissä on rauha istahtaa alas ja katsella Saimaan upeaa järvimaisemaa kallioineen ja mäntyineen. Sulosaaressa voi viettää koko päivän. Saari tarjoaa useita uimapaikkoja, upeat kalliot ilta-auringossa kylpemiseen ja yleisessä käytössä olevan laavun. Yömyöhään myös saimaannorppa on tuttu näky saaren edustalla.”

Vierailun ajankohta: heinäkuu vuosittain
Jenni Viitanen, johtava visuaalisen viestinnän asiantuntija

Hetta–Pallas, Lappi: Tuntureiden raikkaimmat klassikot

”The mountains are calling and I must go”, kirjoitti vuonna 1873 John Muir, luonnonsuojelun uranuurtaja ja kansallispuistojen isä. Viime kesänä meitä kutsuivat vastustamattomalla voimalla Pallaksen seudun lempeät mutta majesteettiset tunturit. Täällä puhaltavat tutkitusti maailman puhtaimmat tuulet. Kun kömpii päivän taipaleen jälkeen telttaan, tuntee maadoittuneensa kaikkea maailman melskettä vastaan.

Hetta–Pallas-reitti (lähteestä riippuen 50 tai 55 km) on Suomen vanhin virallinen vaellusreitti. Ylä- ja alamäkiä riittää, mutta eksymisen vaaraa ei ole, sillä reitti on hyvin viitoitettu. Matkalla on autio- ja varaustupia sekä jopa itse lämmitettävä sauna järven rannalla.

Perheemme tuolloin 9- ja 13-vuotiaat pojat olivat vaeltaneet ennenkin, mutta yllättivät silti innokkuudellaan, sitkeydellään ja vauhdillaan. Kun me aikuiset tauoilla lysähdimme kivelle huilaamaan, lapset nakkasivat rinkkansa maahan ja juoksivat ilakoiden pitkin tunturia – hullutteluun oli kuulemma ihan erilliset energiavarastonsa. Porojakin tuli vastaan.”

Ajankohta: heinäkuu 2021

Laura Tahkokallio, operatiivinen johtaja

Saariston lumoa

Kemiönsaari, Varsinais-Suomi: Saaristoidylli lossimatkan päässä

Vierasvenesataman laituri täyttyy veneistä joka päivä. Kemiönsaaren kunnassa sijaitseva Högsåran kylä on monen Hangosta merelle suuntaavan veneilijän ensimmäinen etappi. Päiväretkelle pääsee ilman omaa venettäkin, kun hyppää mantereella Kasnäsistä lossiin. 

Högsåra on vielä sisäsaaristoa, joten kallioiden sijasta saari on vehreää peltomaisemaa. Kylä tunnettiin aiemmin luotsiasemana, ja tätä perinnettä jatkaa kylässä sijaitseva Merenkulkulaitoksen väyläasema. Kylän vanhat tilat ovat enimmäkseen vanhoja luotsitiloja 1700-luvulta. 

Nyt Högsåran vetonaula on legendaarinen Farmors Café, jonka ihanassa puutarhassa voi nauttia lasillisen rosé-viiniä, muhkeita kakkupaloja tai ihania saaristolaisherkkuja. Pihapiirissä on myös lampaita ja kaneja rapsuteltavaksi. Vierasvenesataman puolella on sympaattinen pieni laituribaari ja lapsiystävällinen uimaranta.

Ajankohta: vuosittain heinä-elokuussa

Liisa Mayow, perustaja ja johtava viestintäasiantuntija

Rauma, Satakunta: Kylmäpihlajan majakka – Selkämeren karua kauneutta

“Alle tunnin laivamatkan päässä Raumalta sijaitsee karunkaunis Kylmäpihlajan saari, joka on ehdottomasti yksi ihanimpia länsirannikon kesäkohteita. Majakka ja luotsiasema rakennettiin 1950-luvulla. Nyt saarella toimii muun muassa majakkahotelli ja -ravintola, rantakahvila, useita saunoja ja vierasvenelaituri. 

Saari on todella viehättävä päiväretkikohde. Nauti lounas majakkaravintolan saaristolaisbuffetissa (lohikeitto on ihanaa!) ja kiipeä 104 porrasaskelmaa majakkatornin huipulle, josta aukeaa mielettömät maisemat aavalle merelle. Rantakallioille on ihana istahtaa nauttimaan jäätelöä ja katselemaan merilintujen puuhia.

Jos haluat yöpyä majakkahotellissa, muista tehdä varaus hyvissä ajoin etukäteen, sillä huoneita on vain 15 ja paikka on huippusuosittu. Sympaattinen yöpymispaikka on myös Rauman Poroholman lomakeskus, josta löytyy monenlaisia majoitusvaihtoehtoja ja ravintoloita vanhoissa purjelaivoissa. Poroholmasta on suora reittiyhteys Kylmäpihlajalle.”

Ajankohta: heinäkuu 2021

Elina Palkama, viestintäasiantuntija

Muista myös herkutella!

Loviisa, Uusimaa: Tuhannen tuskan kahvila 

“Olikohan se tämä sisäpiha? Vanha nariseva ovi avautuu, ja olemme Tuhannen tuskan kahvilassa, viehättävällä sisäpihalla Loviisan vanhoissa puutalokortteleissa. Kahvilan nimi luo hauskan kontrastin, koska kokemuksena kahvila on kaikkea muuta kuin tuskaisa!
Pöytiintarjoillut muhkeat pullat ja kakkupalat sulavat suussa ja kahvi maistuu kauniista antiikkikupeista tarjoiltuna poikkeuksellisen hyvältä. Hyvällä säällä kannattaa istahtaa sisäpihalle, mutta myös sisällä vanhan puutalon hämyssä on kodikasta.” 

Ajankohta: heinäkuu 2021,
Maria Ruuska, toimitusjohtaja

Tilaa Kaskasin uutiskirje. Saat aina uusia ajatuksia tutkimuksesta, vastuullisuudesta ja osallisuudesta viestimiseen.

Selaa lisää