Kesä ja kärpäset, vai miten se taas olikaan? Kokosimme tutkijoiden parhaat vinkit luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen lomalla.
Kun kaupunkilainen suuntaa kesälomalle, hän kohtaa luonnon lähietäisyydeltä. Moni meistä kaipaa lapsuuden ahomansikoita ja perhosloistoa, harvempi paarmoja ja kyykäärmeitä.
Lajeilla on kuitenkin paikkansa. Luontokato on maailmanlaajuinen uhka, ja sen torjunnassa voi jokainen kantaa kortensa kekoon.
Kokosimme tutkijoiden parhaat vinkit siihen, miten luonnon monimuotoisuutta voi vaalia suvi-Suomessa. Osa vinkeistä vaatii hiukan vaivannäköä, osa tuottaa iloa laiskalle puutarhurille.
Kimalaistutkija Lotta Kaila kehottaa makaamaan riippumatossa ja kuuntelemaan voikukkien kasvua. Mikäs siinä, se sopii meille Kaskasissa!
1. Jätä nurmikko ajamatta
Suosi nurmikon sijaan monimuotoista kasvilajistoa – luonnonkasveja, kukkivia puita, pensaita ja perennoja. Jätä ainakin yksi pihan kulmaus ajamatta. Se lisää hyönteisten kirjoa ja parantaa niiden elinoloja. Korkeassa heinikossa viihtyy myös muita eläimiä.
Paras paikka heinikolle on aurinkoinen törmä, jossa on hiekkaista maata, mutta minkä tahansa kulmauksen villiinnyttäminen on hyödyllistä. Kesän lopulla alueen voi halutessaan ajaa ruohonleikkurilla tai niittää. Haravoi lopuksi niittojäte pois, jotta niittykasvit pääsevät leviämään alueelle.
Vinkkaajat: puutarhatieteen professori Paula Elomaa Helsingin yliopistosta ja tutkija Kaisa Raatikainen Jyväskylän yliopistosta
2. Kulje valmiiksi tallattuja polkuja
Pysyttele luonnossa liikkuessasi poluilla ja pitkospuilla, etenkin herkästi kuluvissa kohteissa. Näin vältät myös häiritsemästä eläimiä.
Mainokset kehottavat ihmisiä kulkemaan omilla poluillaan. Jos kovin moni kulkija poikkeaa polulta ja kiipeilee kalliojyrkänteille ja kallionkoloihin, ympäristö kuluu ja suojaisissa paikoissa elävä herkkä lajisto vaarantuu. Vastuullinen luontomatkailija vie tietenkin myös roskat mukanaan.
Vinkki: metsien monikäytön ekologian professori Anne Tolvanen, Luke
3. Suojele syömällä
Suosi ruokapöydässä kasviksia ja kotimaista luonnonkalaa. Lihan tuottaminen vaatii enemmän maapinta-alaa kuin kasvisruoan tuottaminen, jolloin tilaa villille luonnolle jää vähemmän.
Vinkki: tutkijatohtori Essi Aarnio-Linnanvuori, Tampereen yliopisto
4. Rakasta voikukkia
Makaa riippumatossa ja kuuntele, kuinka voikukat kasvavat. Moni pyrkii voikukasta kaikin keinoin eroon, vaikka se on pölyttäjille tärkeä ruokakasvi. Pölyttäjät voivat saada osansa rikkamyrkyistä, joiden kaikkia vaikutuksia hyönteisiin ei vielä tunneta.
Parhaiten voikukista pääsee, kun mieltää ne hyötykasveiksi. Voikukka on valtavan kaunis laji, jonka kukinto muuttuu kesän kuluessa voimakkaan keltaisesta höttöisen valkoiseen. Siinä vasta koristekasvia kerrakseen!
Vinkki: tohtorikoulutettava Lotta Kaila, Helsingin yliopisto
5. Suojaudu itikoilta vaatteilla
Torju hyönteisiä ensisijaisesti pukeutumalla. Hyönteismyrkyt eivät valikoi, vaan ne tappavat pölyttäjät siinä missä hyttysetkin. Vaatteet ovat ympäristölle turvallisin tapa suojautua hyttysiltä.
Vinkki: tohtorikoulutettava Lotta Kaila, Helsingin yliopisto
6. Taita lupiinilta niskat
Taita iltalenkillä kulkiessasi tienvarren lupiineilta ja muilta vieraskasvilajeilta kukat poikki. Jos kasvusto on iso, voit ottaa hanskat ja jätesäkit – ja joukon kavereita – mukaan ja pitää vieraslajien kitkemistalkoot.
Lupiini, jättipalsami, kanadanpiisku ja muut vieraskasvilajit ovat kauniita, mutta ne valloittavat tilaa perinteisiltä luonnonkukilta hurjaa vauhtia. Pölyttäjät jäävät nälkäisiksi, kun niiden lajeille sopivat ravintokasvit katoavat nopeiden levittäytyjien tieltä.
Vinkki: Tutkijatohtori Essi Aarnio-Linnanvuori, Tampereen yliopisto
7. Tarkkaile luontoa
Jos olet vanhempi tai lähipiirissäsi on lapsia, vie heidät luontoretkelle. Näin rakennat perustaa heidän luontosuhteelleen ja opetat arvostamaan muita lajeja.
Oman luontosuhteen hoitaminen luonnossa liikkumalla ei tee pahaa aikuisillekaan. Lataa kännykkääsi iNaturalist- ja Retkikasvio-sovellukset ja opettele tunnistamaan uusia lajeja.
Vinkkaajat: tutkijatohtori Essi Aarnio-Linnanvuori Tampereen yliopistosta ja professori Paula Elomaa Helsingin yliopistosta
Kaikki vinkkien antajat ovat mukana Kaskasin naisten ja muunsukupuolisten asiantuntijoiden Vaihtoehto Eskolle -listalla.
Hyvää kesää kaikille Kaskasin ystäville!
Pysy ajan tasalla kaikista Kaskasin uutisista, ja tilaa uutiskirjeemme tästä.