Näin kirjoitat vetävän blogitekstin tutkimusaiheestasi

Maria Ruuska | 3.2.2017

Tutkija, näiden viiden vinkin avulla kirjoitat koukuttavan blogitekstin tutkimusaiheestasi.

 

1. Mieti, kenelle kirjoitat

Jos ajattelet kirjoittavasi kasvottomalle massalle, käy helposti niin, ettei lopputulos kiinnosta ketään. Päätä, haluatko tavoittaa käsityönopettajat, taloustoimittajat, työterveyslääkärit vai paikallispäättäjät. Kohdeyleisön määrittely auttaa sinua valitsemaan oikean aiheen, äänensävyn ja somekanavat sen levittämiseen.

 

2. Päätä tekstisi tavoite

Koska et voi kertoa yhdessä blogitekstissä kaikkea koko tutkimuksestasi, päätä mihin pyrit.
Haluatko murtaa sitkeän, alaasi liittyvän myytin, esitellä yhden kiinnostavan löydöksesi vai selittää ajankohtaisen vaikean käsitteen tieteenalaltasi? Rajaa aiheesi muotoilemalla se kysymykseksi. Vastaa tekstilläsi tähän ja vain tähän kysymykseen. Jos kysymyksiä syntyy useita, onneksi olkoon! Nyt sinulla on aiheet myös seuraaviin blogipostauksiin.

 

3. Kerro vieraasta tutun avulla

Aiheesi on todennäköisesti abstrakti ja monimutkainen. Sen vuoksi alaa tuntemattomien voi olla vaikea ymmärtää sitä ja kiinnostua siitä. Ratkaise ongelma miettimällä, minkä arjesta tai esimerkiksi populaarikulttuurista tutun asian tai ilmiön avulla voit avata ja konkretisoida aihettasi lukijalle.

Ota luovuus käyttöön! Avaruuden säätiloja on vaikea ymmärtää, mutta monet meistä ovat nähneet siitä johtuvia revontulia. Pienhiukkaset sulattavat jäätiköitä, koska ne ovat väriltään mustia. Hellepäivänä joskus mustiin pukeutuneen on helppo ymmärtää tämä. Voiko James Bondin varusteita käyttää havainnollistamaan jotain uusimmasta älyteknologiasta tai Game of Thronesia valottamaan keskiajan tutkimusta? Suhteuta aurinkopurjeen nopeus moottoritiellä kulkevan auton vauhtiin ja mikrokuidun koko hiuksen paksuuteen.

 

4. Tarjoile jälkiruoka ensin

Akateeminen teksti on kuin dekkari. Vasta pitkän johdattelun ja todisteiden esittelyn jälkeen paljastuu, kuka on syyllinen. Blogitekstissä ei ole tilaa johdannolle tai lukijan lämmittelylle. Mene suoraan asiaan. Koukuta lukija syöttämällä hänelle heti kärkeen paras herkku eli tekstisi yllättävin, hauskin tai kiinnostavin asia. Kun olet näin pakottanut hänet lukemaan eteenpäin, voit siirtyä taustoitukseen.

 

5. Kirjoita kuin puhuisit

Hyvin harva tulostaa blogitekstisi ja istuutuu nojatuoliin nautiskelemaan siitä. Paljon todennäköisemmin kirjoitustasi luetaan kännykän näytöltä ruuhkabussissa. Tee tekstin lukemisesta helppoa karsimalla pois alasi erikoissanasto ja selittämällä ne vaikeat sanat, joita et voi karsia. Käytä mahdollisimman usein pistettä ja aktiivimuotoista verbiä. Helppo tapa testata tekstin luettavuutta on lukea se ääneen itselle tai toisella alalla työskentelevälle ystävälle.

 

Selaa lisää