Liikutu tiedosta -palkinto jaetaan ansiokasta tutkimusviestintää tehneelle henkilölle tai ryhmälle. Palkinto on osa Kaskas Median vaikuttavan tiedeviestinnän päivää.
Kilpailun finalistit valitsi esiraati, jonka jäseniä olivat VATT:n tiedottaja Tiina Heinilä, Demos Helsingin tutkimuksen vaikuttavuuden asiantuntija Iina Koskinen, Kaskas Median perustaja Liisa Mayow ja viestinnän professori Esa Väliverronen Helsingin yliopistosta.
Palkinnon voittaja valitaan Liikutu tiedosta -tapahtumassa 22.5. Tieteiden talolla yleisöäänestyksellä finalistien pitchien jälkeen.
Tässä he ovat:
AntroBlogi
AntroBlogi on antropologian alan tärkein äänenkannattaja Suomessa. Verkkomedia popularisoi tutkimusta tekstin, kuvan, äänen ja videon muodossa, ja se levittää tutkimustietoa ennakkoluulottomasti ja notkeasti. Yleisöön kuuluu media-, järjestö-, yritys- ja poliittisen kentän toimijoita. AntroBlogi on tehnyt merkittävää työtä esimerkiksi antropologien työllistymisen parantamiseksi työelämäosionsa kautta.
Brain Twitter Conference
Aivotutkijoiden ryhmä järjesti neurotieteen konferenssin Twitterissä, koska he halusivat edistää tieteen avoimuutta ja tasa-arvoa. Twiiteiksi tiivistettyjä konferenssiesitelmiä pidettiin ympäri maailmaa Australiasta Yhdysvaltoihin, ja niitä seurasi ja kommentoi valtava yleisö. Kokouksen hashtag (#brainTC) tavoitti noin 0,6 miljoonaa henkilöä. Konferenssi loi uuden väylän paitsi tutkijoiden verkostoitumiseen, myös tutkimustuloksista kertomiseen muille tutkijoille. Twitter-kokous vastasi myös suuren yleisön tiedonjanoon.
Karkotetut
Karkotetut-projekti yhdistää tutkimustietoa visuaaliseen journalismiin, kuvataiteeseen, teatteriin ja aktivismiin. Projektin työryhmä järjesti syksyllä 2016 tapahtuman, joka koostui tietokirjasta, näyttelystä, seminaarista, keskustelutilaisuuksista ja teatteriesityksestä. Tavoite on avata vaikeasti hahmottuvaa ja byrokraattiselta tuntuvaa siirtolaispolitiikkaa faktapohjaisen inhimillisen kerronnan kautta. Työryhmä koostuu tutkijoista, journalisteista, valokuvaajista, teatterintekijöistä ja taiteilijoista.
Puhekupla
Puhekupla-tilaisuudet veivät maahanmuuttotutkimuksen tulokset Kontulan lähiöbaariin tutkijoiden ja taiteilijoiden yhteistyönä. Tuloksia pohdittiin ja työstettiin asiakkaiden kanssa osallistavan teatterin avulla sekä esityksellisen baarivisan että forum-teatteriesityksen muodossa. Seurauksena oli maailmojen kohtaamisia ja liikahduksia sekä baariyleisön että järjestäjien ajattelussa.
Turun yliopiston viestintä, tiedeiltamat
Turun yliopisto, Turun ylioppilasteatteri ja Turun Suomalainen Yliopistoseura järjestivät maaliskuussa 2017 neljä esitystä, jotka yhdistivät teatteria ja tiedettä. Tavoitteena oli tuoda esille tieteen läsnäolo arjessamme ja kertoa yleisölle, miten tiede on muuttanut yhteiskuntaamme. Näyteltyjen kohtausten rinnalla lavalla esiintyi Turun yliopiston tutkijoita kertomassa tutkimustuloksistaan. He esittivät tulosten lisäksi vastausta vailla olevia kysymyksiä ja pohtivat, miten tieto muuttaisi maailmaa tulevaisuudessa. Esityksiin oli vapaa pääsy, ja tilaisuudet olivat erittäin suosittuja.