Eduskunta jakoi tänä aamuna naisten äänioikeuksien 110-vuotisen historian kunniaksi ensimmäisen naisten innovaatiopalkinnon Aalto-yliopiston sähkötekniikan professori Hele Savinille.
Teknologia ja talous ovat edelleen miesvaltaisia aloja. Naisten innovaatiopalkinto tuo esiin naisten osaamista teknologian ja talouden aloilla ja muistuttaa siitä, että merkittävä osa uusien innovaatioiden tuottamasta talouskasvusta on naisten ansiota.
Historian ensimmäisen palkinnon pokkasi tänään aurinkokennoja tutkiva Aalto-yliopiston sähkötekniikan professori Hele Savin. Savinin ryhmän kehittää mustaa piikennoa, joka rikkoi vuonna 2015 nanorakenteisten aurinkokennojen hyötysuhde-ennätyksen. Kennon rakenteet ovat pienempiä kuin ihmishius ja ne imevät runsaasti enemmän auringonvaloa kuin tavalliset aurinkokennot. Siksi valoa menee vähemmän hukkaan ja siitä voidaan tuottaa enemmän energiaa. Parhaimmillaan uraauurtava tutkimus tekee maapallostamme puhtaamman paikan elää.
Huippututkija Savin toimii mielellään naisten esikuvana. Vuonna 2013 Maailman talousfoorumi palkitsi hänet nuoren tutkijan palkinnolla. Hän toivoo voivansa työllään kannustaa ja innostaa naisia teknologia-alojen pariin. “Go for it. On tärkeää että tutkimuksen tekemiseen on motivaatiota ja uteliaisuutta. Jos nämä löytyvät, niin mukaan vaan”, hän sanoo.
Tiedeviestintää myös muille aloille
Helppo tapa innostaa tutkijanalkuja akateemiselle uralle on viestiä omasta työstä yleistajuisesti. Se lisää yleistä ymmärrystä maailman ilmiöistä ja tutkijan työstä. Savin myöntää, että tutkijoilla on vielä tekemistä tulosten levittämisessä.
“Me tutkijat keskitymme paljon tiedeartikkeleihin ja niiden kirjoittaminen vie runsaasti aikaa. Tiedeartikkeleista ei tule juuri luettua muiden alojen löydöksistä, sillä ne on kohdistettu tietyn tieteenalan porukalle. Tutkimustuloksia on tärkeää jakaa. Voimme siten tuoda työtämme ihmisten tietoisuuteen”, hän sanoo.
Omasta työstä viestiminen lisää paitsi näkyvyyttä, myös auttaa tulosten hyödyntämisessä esimerkiksi päätöksenteossa.
“Myös muiden alojen asiantuntijat voivat saada toisten tekemisestä ideoita yhteistyöhön”, Savin summaa.
Tiedeviestinnän mallioppilaaksi Savin mainitsee Kaskasillekin tutun superviestijän, Mikko Möttösen. Korkealentoinen kvanttifysiikan akatemiatutkija on puristanut viimeaikaisia tutkimustuloksiaan viihdyttävästi ja yleistajuisesti videoille.
“Mikolla on kansantajuistamiseen haasteellinen ala ja hän on siitä huolimatta onnistunut viestimään tutkimuksestaan hyvin”, Savin kehuu.
Mutta tänään ei juhlita Möttöstä vaan Savinia. Ensimmäinen naisten innovaatiopalkinnon voittaja asettaa riman korkealle tuleville huipputieteilijöille.
Kuva: Sarri Kukkonen