Internet on täynnä ilmaista materiaalia tarjoavia kuvapankkeja. Miten erotat jyvät akanoista ja löydät tekstiisi sopivan kuvituksen?
Kuvapankkien sisältöä selatessa sortuu helposti kornin tai itsestäänselvän kuvan valintaan. Annoimme neuvoja kuvapankkien käyttöön jo aiemmassa blogipostauksessamme, mutta visuaalisuuden merkitystä ei voi korostaa liikaa. Kuvallinen artikkeli klikataan auki 94 prosenttia todennäköisemmin kuin artikkeli, jossa ei ole kuvaa.
Siksi jaamme nyt lisää vinkkejä kuvapankkien kanssa painiskeleville. Esittelemme erityisesti paikkoja, joista löytyykotimaisia tai muuten suomalaistyylisiä kuvia. Suomesta kertovaan tekstiin harvoin sopii kuvitukseksi sykkivä suurkaupunki pilvenpiirtäjineen tai eksoottinen luontomaisema, vaikka kansainväliset kuvapankit pursuavat tällaisia otoksia.
1. Finna
Finna kokoaa yhteen Suomen kirjastojen, museoiden ja arkistojen moninaista materiaalia. Valokuvien käyttöoikeudet vaihtelevat, ja ne on kirjattu selkeästi kuvan yhteyteen. (Lue tämän tekstin lopusta viisi yleistä ilmaisten kuvapankkien käyttämää lisenssiä.)
Kuva: Eeva Rista/Helsingin kaupunginmuseo, Finna
Kuva: Jaana Maijala/Helsingin kaupunginmuseo, Finna
2. Helsinkikuvia.fi
Helsingin kaupunginmuseon ylläpitämä sivusto Helsinkikuvia tarjoaa kuvia suomalaisesta kaupunkitunnelmasta ja pääkaupungin kehityksestä. Etenkin historiallista kuvitusta kaipaava saattaa löytää sivustolta etsimänsä. Kuvat ovat vapaassa käytössä kaupallisiinkin tarkoituksiin. Niiden käyttäjän on mainittava kuvaajan nimi ja Helsingin kaupunginmuseo.
Kuva: Sakari Kiuru/Helsingin kaupunginmuseo
Kuva: Juha Jernvall/Helsingin kaupunginmuseo
3. Pexels
Nykyaikaista kuvituskuvaa tarjoaa Pexels. Pexelsin valikoimiin kuuluu yli 30 000 vapaasti käytettävissä olevaa kuvaa, joita saa käyttää myös kaupallisesti. Palveluun lisätään kuukausittain ainakin 3 000 uutta, korkearesoluutioista kuvaa. Pexelsin kuvavalikoimasta löytyy kuvia myös suomalaisiin aiheisiin.
4. Kuvia Suomesta
Kuvia Suomesta -palvelu tarjoaa kokoelman hyvin suomalaisia kuvia. Kuvaajan nimeä ei ole pakko mainita, mutta palvelu kannustaa siihen, sillä kuvavalikoima koostuu ihmisten lahjoittamista kuvista. Kaikki otokset on kuvattu Suomessa. Kuvapankki päivittyy verkkaisesti, mutta suurin osa kuvista on ajattomia. Jokaista palveluun lähetettyä kuvaa ei laiteta jakoon, jotta laatu pysyy korkeana.
5. Cupcake
Cupcake on ruotsalaisen Jonas Wimmerströmin ylläpitämä kuvapankki. Sivustolla hän jakaa pohjoismaisiin aiheisiin sopivaa kuvaa. Käyttöoikeudet ovat samanlaiset kuin Kuvia Suomesta -palvelussa. Wimmerström lisää uutta materiaalia vaihtelevalla tahdilla, mutta tyylikkäät kuvat sopivat monenlaiseen kuvitukseen.
Muista myös: Suomen valokuvataiteen museo + Metla
Suomalaista, historiallista kuvaa saa käyttöön monista lähteistä, etenkin, jos on valmis maksamaan korvauksen kuvan käytöstä. Seuraavien arkistojen käyttö maksaa alustasta riippuen paristakymmenestä eurosta muutamiin tuhansiin euroihin, mutta kuvien etsimiseen saa apua henkilökunnalta.
Suomen valokuvataiteen museolla on laaja arkisto valokuvia, joita voi ostaa käyttöönsä eri tarkoituksiin. Kuvien löytymistä helpottaa, jos etsitystä aineistosta on mahdollisimman tarkat tiedot, kuten kuvan aihe, kohde tai kuvausaika.
Metsäntutkimuslaitos, Metla, tarjoaa yli 70 000 kuvan valikoiman. Kuvien aiheina ovat metsät kaikessa rikkaudessaan: kokoelmissa on kuvattu muun muassa puita, kasveja, maisemia, metsätaloutta ja suojelualueita.
Mikä CC-lisenssi?
Kuvapankkikuvat on useimmiten merkitty CC- eli Creative Commons -lisenssillä. Sen avulla tekijä määrittelee, mitkä tekijänoikeuksista tekijä jakaa muille ja mitkä pitää itsellään. Lisenssejä on viisi.
1. Nimeä (By, ByAttribution)
Teosta ja sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita saa kopioida, levittää, välittää ja esittää vapaasti, mutta alkuperäisen tekijän nimi on mainittava niiden yhteydessä.
2. Ei kaupallinen (NC, NonCommercial)
Teosta ja sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita saa kopioida, levittää, välittää ja esittää vain epäkaupallisissa tarkoituksissa
3. Ei muutoksia (ND, NoDerivatives)
Teosta saa kopioida, levittää, välittää ja esittää, mutta sitä ei saa muokata
4. Jaa samoin (SA, ShareAlike)
Teoksesta tehtyjä muokattuja versioita saa julkaista vain samalla lisenssillä, jolla alkuperäinen teos on julkaistu
5. CC0 (Vapaat käyttöoikeudet)
Kuvaa saa muokata, kopioida, levittää, välittää ja esittää ilman rajoituksia, eikä alkuperäisen tekijän nimeä tarvitse mainita.