Suomalaiset tutkijat ja tieteen ystävät vinkkasivat jo Vaihtoehto Eskolle -kampanjan ensimmäisinä päivinä reilusti yli tuhannen tieteentekijän nimet. On korkea aika esitellä niistä muutamia.
Riemussa oli pitelemistä, kun tajusimme, että järjestämämme Vaihtoehto Eskolle -kampanjan maaginen tuhannen tutkijan raja ylittyi sosiaalisessa mediassa. Haluaisimme esitellä jokaisen suomalaisen tutkijan, tai edes kaikki tuhat, mutta jostain täytyy aloittaa. Siksi esittelemme ensi alkuun muutamia erinomaisia vaihtoehtoja Eskolle. Pistä nimet korvan taakse!
“Tutkin muotia yhteiskunnallisena ilmiönä ja viestinnän välineenä. Tutkijoiden täytyy päästä ääneen monesta syystä: jotta yhteiskunnan kehittäminen perustuisi tutkittuun tietoon, ei uskomuksiin. Jotta tekisimme parempia päätöksiä, emmekä toistaisi aikaisempia virheitä. Ja jotta osaisimme paremmin ottaa huomioon koko ekosysteemin sen sijaan, että tuijotamme vain omaa napaa.”
– Annamari Vänskä, @annamarivanska
Muodintutkija
Aalto-yliopisto
“Kun arvostaa tietoa, sen tuottaminen tuntuu mahtavalta. Tutkijan työssä fantastista on kansainvälinen tiedeyhteisö. Yhteisössä ei ole väliä sillä, mistä maailmankolkasta tulet tai mikä taustasi on, vain ajatukset ja panoksesi tieteeseen merkitsevät. Tutkin, miten ihmiset käyttävät puhelimiaan. Millaisia sovelluksia he avaavat? Entä miten heidän käyttönsä kuluttaa puhelimen energiaa? Aineiston perusteella voin suositella esimerkiksi miten puhelinta kannattaa käyttää, jotta akku kestää pidempään.”
– Ella Peltonen, @ella_peltonen
Väitöskirjatutkija
Helsingin yliopisto
VATT:n Saara Tamminen on kansainvälisen kansantaloustieteen erikoistutkija, Åbo Akademin äidinkielen didaktiikan professori Ria Heilä-Ylikallio puolestaan lukemisen ja kirjoittamisen tukemista digitalisoituvassa maailmassa.
“Olen onnellisimmillani, kun tapaan ihmisiä tutkimusmaailman ulkopuolelta ja kerron heille tutkimuksestani. Parhaassa tapauksessa he innostuvat, etsivät lisää tietoa ja rakentavat sen pohjalta jotain uutta. Tutkin vammaisuuden historiaa. Tutkimuksessamme selvisi, etteivät vammaiset vain istuneet kotona tai sairaaloissa teollisen vallankumouksen aikana. He olivat aktiiivinen osa modernin maailman muotoutumista.”
– Daniel Blackie, @daniel_blackie
Post doc -tutkija
Oulun yliopisto
“Tutkin sitä, miten suomalaiset räppärit ilmentävät maailmankatsomuksia musiikissaan.Tutkijat ovat käveleviä wikipedioita. Heillä on useita näkökulmia aiheisiin, joiden parissa he ovat viettäneet vuosia. Näillä eväillä tutkija voi tuoda uutta tietoa myös maallikoille ja ihmisille, joilla ei ole aikaa ottaa selvää. Siksi tutkijoita pitää kuulla.”
– Inka Rantakallio, @inkarantakallio
Rap-tutkija
Turun yliopisto
“Tutkijan työssä fantastista on vapaus! Voin itse päättää, mitä teen. Tutkin tauteja, loisia ja niiden ekologiaa ja evoluutiota. Miten ne leviävät, kehittyvät haitallisiksi tai vähemmän haitallisiksi. Kirjoitan tutkimustyön ohella tiedeblogia, ja suosittelen kaikkia tutkijoita kokeilemaan erilaisia viestinnän kanavia! Kokeilemalla selviää, mikä itselle sopii.”
– Tuomas Aivelo, @aivelo
Ekologian ja evoluutiobiologian tutkija
Zürichin yliopisto
Luonnonvarakeskuksen tutkija Jaakko Nuutila perehtyy luomuun ja sen asemaan ruokajärjestelmissä. Lappeenrannan yliopiston professori Jero Ahola tuottaa sähkösta ja hiilidioksidista ruokaa.
“Esko Valtaoja on kiva kaveri! Mutta hänkään ei tietyn alan asiantuntijana pysty ihan kaikkia tutkimusaloja hallitsemaan. On paljon muiden alojen asiantuntijoita, joiden pitäisi päästä vielä enemmän ääneen omasta osaamisestaan. Kehitän itse tiimini kanssa kvanttitietokonetta, jonka avulla voidaan ratkaista tulevaisuudessa aiemmin mahdottomalta tuntuneita monimutkaisia ongelmia.”
– Mikko Möttönen, @mpmotton
Kvanttifysiikan tutkija
Aalto-yliopisto
“Olen tutkinut, miten aatteet ja ajattelu ovat kehittyneet puolueissa. Tutkijana on mielenkiintoista nähdä, kuinka yhteiskunta kehittyy, mutta puolueiden perustavat aatteet pysyvät varsin samoina. Samoja peruskysymyksiä tulkitaan eri aikoina eri tavoin. Tutkijan työn suola on monipuolisuus. Koskaan ei ole kahta samanlaista päivää!”
– Jenni Karimäki, @jennikarimaki
Tutkija
Eduskuntatutkimuksen keskus, Turun yliopisto
Aalto-yliopiston Leena Tähkämö tutkii valosaastetta. Jyväskylän yliopiston Henna Haapala väittelee marraskuun lopussa liikuntatieteistä.
“Koen pientä tuskaa siitä, että Esko Valtaojaa ei voi monistaa. Tarvitsemme lisää hänen kaltaisiaan hahmoja, ja heidät pitää saada muun muassa kouluihin juttelemaan lasten kanssa tieteestä ja tutkimuksesta. Tutkin itse sitä, miten pelkistä soluista voidaan kasvattaa ruokaa niin, ettei ekosysteemi kuormitu.”
– Lauri Reuter, @laurireuter
Teollisen biotekniikan tutkija
VTT