Valtiot ympäri maailmaa ovat reagoineet koronaviruspandemiaan sulkemalla rajansa. Kyseessä on ennen kaikkea poliittinen ratkaisu, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Saila Heinikoski. EU-maiden välisen liikkuvuuden rajoittaminen on historiallinen isku EU:n arvoille, mutta sillä on tuskin vaikutusta pandemian hillitsemiseen.
Mitä rajojen sulkeminen tarkoittaa?
“Suomessa valtion rajojen sulkeminen tarkoittaa sitä, että kaikkia rajanylityspaikkoja valvotaan. Maahantulijan pitää pystyä osoittamaan, miksi hänen pitäisi päästä Suomeen. Rajan saa ylittää esimerkiksi välttämättömän työtehtävän takia, mutta turistit käännytetään takaisin. Maan kansalaiset ja oleskeluluvan saaneet pääsevät toki Suomeen.
Suomen rajojen lisäksi myös Euroopan unionin ulkorajat on suljettu. EU-maat ovat yhdessä päättäneet, että ne rajoittavat saapumista alueelle. Rajoitus tarkoittaa, että alueelle ei voi nyt pääsääntöisesti hakea viisumia.
Toistaiseksi erikoisjärjestelyt kestävät huhtikuun puoleenväliin. Schengen-säännöstön mukaan alueen sisäisiä rajatarkastuksia voi jatkaa maan omalla ilmoituksella enintään puoli vuotta. Poikkeustilanteen on jossain vaiheessa päätyttävä, mutta tällä hetkellä kukaan ei tiedä, milloin.
Näin laaja rajojen sulkeminen on isku koko Euroopan vapaalle liikkuvuudelle, joka on yksi EU:n perusperiaatteista. On historiallista, että EU-kansalaiset eivät pääse liikkumaan Schengen-alueen sisällä ilman painavaa syytä. Schengen-alueen sisällä liikkumista on valvottu tietyillä rajoilla jo yli neljän vuoden ajan vuoden 2015 pakolaiskriisin seurauksena, mutta rajoitukset eivät ole tähän asti koskeneet EU-kansalaisia.
On tärkeää muistaa, että pitkäaikaiset rajatarkastukset eivät ole Schengen-säännösten mukaisia. Liikkumisen rajoittaminen on hankala kysymys EU:n kannalta: yhteisistä säännöistä on sovittu, mutta niistä ei aina pidetä kiinni. Monien EU-maiden päätös sulkea rajansa on poikkeuksellinen.”
Mitä hyötyä rajojen sulkemisesta on?
“Rajojen sulkeminen vaikuttaa ennen kaikkea poliittiselta päätökseltä. Päätöksellä poliitikot haluavat osoittaa, että ottavat viruksen torjunnan vakavasti ja reagoivat tilanteeseen. Vaikutukset viruksen leviämisen kannalta eivät ole välttämättä yhtä merkittävät.
Rajatarkastukset eivät ole välttämättömiä tilanteessa, jossa matkustamista muutenkin rajoitetaan. Lentoliikenteen vähentäminen ja viranomaisten suositukset vaikuttavat jo suuresti liikkuvuuteen. Nämä päätökset olisivat yksin voineet rajoittaa viruksen leviämistä valtioiden rajojen yli.
Schengen-alueen sisäiset rajatarkastukset auttavat luultavasti hillitsemään viruksen tarttumista vain vähän. Vaikka virus on toki levinnyt matkailun seurauksena, se on tullut Suomeen pääasiassa ulkomailta palaavien suomalaisten mukana. Kansalaisilla on aina oikeus palata kotimaahansa, joten rajatarkastukset eivät merkittävästi vaikuta tilanteeseen. Lisäksi on tärkeä muistaa, että koronatartuntoja on jo jokaisessa Euroopan maassa.”
Poikkeustila on Kaskas Median blogisarja, joka tarjoaa luotettavaa tietoa koronaviruspandemian vaikutuksista yhteiskunnan eri osa-alueilla. Me Kaskas Mediassa uskomme tutkittuun tietoon ja yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen. Tuomme mukaan keskusteluun myös niiden tutkijoiden ja asiantuntijoiden äänet, joita julkisuudessa ei yleensä kuulla.
Jos tarvitset apua viestintään tai vuorovaikutukseen poikkeustilassa, ota meihin yhteyttä.
Kuva: Grünberg Constantin/Helsinkikuvia.fi