Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, ettei sen työ naispuolisten haastateltavien lisäämiseksi ole kolmessa vuodessa juurikaan edistynyt. Me haluamme auttaa.
“Kiireisessä uutistyössä haastateltavaksi ei aina päädy se, joka tietää asiasta eniten vaan se, jonka numero toimittajalla on kännykässä”, kirjoittaa Satu Vasantola sunnuntaina 7.3. julkaistussa Helsingin Sanomien jutussaan.
Artikkelissa kerrotaan, että lehden pyrkimys lisätä lehdessä esiintyvien naisten määrää meni mönkään. Kolmen vuoden aikana naisten määrää jutuissa ei saatu nostettua juuri ollenkaan. Muista sukupuolista ei puhuttu lainkaan.
Kuten jutussa todetaan, syitä epäonnistumiseen on monia. Miehet ovat yliedustettuja politiikassa ja taloudessa ja päätyvät näin usein haastateltaviksi. Kulttuurimme on sukupuolittunut.
Yksittäinen toimitus tai toimittaja ei voi muuttaa koko kulttuuria, mutta yhden asian voi. Sen, kenen numero kännykästä löytyy, kun haastateltavaa etsitään. Kuten jutussa haastateltu Aalto-yliopiston kehittämispäällikkö Marja Niemi sanoo: “ei ole alaa, jolta ei löydy pätevää naista asiantuntijaksi”.
Kampanja löysi 2000 vaihtoehtoa
Kysyimme pilke silmäkulmassa vuonna 2017, löytyisikö Suomesta vaihtoehtoja Esko Valtaojalle, jolta toimittajat tuntuivat pyytävän näkemystä kaikkeen taivaan (kirjaimellisesti) ja maan välillä.
Tulos yllätti meidät kaikki. Vaihtoehtoja Eskolle tuli kymmenen päivän aikana lähes 2000 kappaletta! Kokosimme ehdotukset yhteen, pärisyttelimme rumpuja ja teimme julkaisun, jossa esiteltiin kiinnostavia haastajia Eskolle.
Helsingin Sanomien epäonnistuminen harmittaa. Toimituksessa varmasti edistettiin muutosta muillakin tavoilla kuin laskurin käynnistämisellä, sillä yhteiskunnan epätasa-arvoiset rakenteet olivat tiedossa, kun pyrkimys julkistettiin vuonna 2018. Myös kokemukset toimituksista ympäri maailmaa todistivat, että naisten määrä jutuissa ei lisäänny sormia napsauttamalla tai nappia painamalla.
Ehkä toimituksessa testatut uudet toimintatavat ja tunnistetut kipukohdat ovatkin seuraavan jutun aihe?
Jos yksi esteistä muutoksen tiellä on todella se, että toimittajan kännykässä on liian vähän muiden kuin miesten nimiä, niin me voimme auttaa päivittämään puhelimen listan.
Päivitämme listan toimittajille
Avasimme uudelleen taulukon, jonne Twitterissä, Facebookissa ja sähköpostitse ehdotetut nimet vuoden 2017 lopussa koottiin. Henkilölle on helpompi kilauttaa kuin organisaatiolle, joten poistimme organisaatiot ja ryhmittymät, hassuttelut ja vihjeet, jotka eivät lopulta johtaneet mihinkään.
Lopulta listassa oli 930 nimeä, joista 518 oli naisia. Ei kolmannes, vaan yli puolet!
Lista ei suinkaan ole täydellinen, vaikka siellä onkin päteviä asiantuntijoita evoluutiogenetiikasta sisäilman laatuun ja innovaatioiden vastuullisuuteen. Se on kuitenkin pika-apu työssä, joka ei kolmessa vuodessa edistynyt. Julkaisemme listan tämän viikon lopussa, kun olemme olleet yhteydessä listalle nostettuihin henkilöihin.
Voit auttaa toimittajia lisäämään muidenkin kuin miessukupuolen edustajien nimiä kännykkäänsä myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #vaihtoehtoeskolle.
Karoliina Kinnunen Mohr on Kaskasin strategiajohtaja, joka haluaa varmistaa, että Kaskas edistää osallisuutta ja tasa-arvoa kaikessa työssään.