Liikutu tiedosta -tapahtuman pääpuhuja Paige Brown Jarreau on timanttinen tiedeviestinnän asiantuntija, joka rakastaa scifiä ja innostuu tutkijoiden ahaa-elämyksistä. Haastattelimme tiedenaista tapahtuman kynnyksellä.
Keynote-puheenvuorosi Liikutu tiedosta -tapahtumassa käsittelee muun muassa tarinankerrontaa tiedeviestinnässä. Minkälaisilla keinoilla tiede kääntyy tarinaksi?
Parhaat tarinat ovat kuin omena, joka putoaa puusta tieteilijän päähän: ne tuovat esiin oivalluksia odottamattomalla tavalla. Lukijat samaistuvat tarinoihin, jotka kertovat tutkijoiden kohtaamista yllätyksistä, epäonnistumisista ja keskiyön ahaa-elämyksistä. Kannattaa lukea toimittaja Deborah Blumin artikkeli How to Read a Scientific Paper (About That Researcher With a Nematode in His Mouth) – se on hieno esimerkki tarinasta, joka paljastaa tieteen tekemisen prosessin yllätyksellisyyttä ja eksotiikkaa.
Minkälaista on onnistunut tiedeviestintä?
Parhaimmillaan tiedeviestintä on kaksisuuntainen prosessi, jossa tieteentekijät ja aktiivinen yleisö keskustelevat keskenään ja ymmärtävät toisiaan. Asiantuntijoiden tapa viestiä yleisölleen ylhäältä alaspäin pitää silti edelleen pintansa. Mutta jos halutaan vihkiä “tavallisia ihmisiä” tieteeseen, tieteentekijöiden täytyy käydä vuoropuhelua yleisön kanssa ja huomioida sen tarpeet ja arvot. Kun pyritään lisäämään yleistä tietoisuutta ja muuttamaan ihmisten mielipiteitä esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, pelkät faktat eivät enää riitä.
Ketkä ovat suosikkitiedeviestijöitäsi?
Seuraan Twitterissä muun muassa Jason Tetroa (@JATetro), joka popularisoi taitavasti tiedettä ja keskustelee aktiivisesti seuraajiensa kanssa, ja Matt Shipmania (@shiplives), joka kirjoittaa muun muassa tiedeviestinnästä ja -journalismista. Lisäksi luen säännöllisesti kanadalaisen Science Borealis -verkoston bloggaajien Sarah Boonin ja Kimberly Moynahanin kirjoituksia. Suosittelen myös lämpimästi seuraamaan National Geographicille bloggaavaa toimittaja Carl Zimmeriä ja Science Newsin Bethany Brookshireä.
Pidät suosittua From the Lab Bench -blogia. Miksi aloit kirjoittaa tieteestä?
Ennen kuin loikkasin tiedeviestintään, vuonna 2011, olin lääketieteellisen tekniikan tohtorikoulutettava. Aloitin blogini lähinnä omaksi huvikseni aikana, jolloin olin epävarma tulevaisuudestani tutkijana. Halusin selvittää kirjoittamalla, mistä oikeastaan tieteessä nautin. Suurena scifi-kirjallisuuden fanina julkaisin aluksi uutiskirjettä siitä, minkälainen vaikutus tieteellä on scifiin ja elokuviin. Kun uutiskirjeen formaatti alkoi tuntua vanhanaikaiselta, jatkoin kirjoittamista blogimuodossa.
Minkä vinkin antaisit aloittelevalle tiedebloggaajalle?
Annan kaksi! Ensinnäkin, kirjoita aiheista, joihin suhtaudut intohimoisesti. Asiat, jotka selvästi vakuuttavat tai turhauttavat kirjoittajaa, herättävät lukijoissakin tunteita. Toiseksi, älä määritä blogisi aihepiiriä liian tiukasti. Pidemmän päälle se rajoittaa kirjoittamista.