CSRD-raportointi pyyhkii EU:n yli lähivuosina ja muuttaa yritysten vastuullisuusraportointia. Keitä direktiivi koskee, paljonko raportointimuotoon siirtyminen arviolta maksaa ja kuinka yritykset voivat hyötyä velvoitteesta?
EU:n uusi yritysten kestävyysraportointidirektiivi, Corporate Sustainability Reporting Directive eli CSRD, yhdenmukaistaa raportointia, lisää yritysten vastuullisuuden läpinäkyvyyttä ja tietojen vertailukelpoisuutta. Se pakottaa yritykset raportoimaan samalla sapluunalla, jolloin yritysten vastuullisuustoimien vertailu helpottuu.
Milloin CSRD astuu voimaan?
Yritysten raportointivelvollisuus astuu voimaan portaittain.
Vuonna 2024 raportointivelvollisuus koskettaa kaikkia yli 500 henkeä työllistäviä pörssiyrityksiä, joita on aikaisemmin velvoittanut NFRD:n (Non-Financial Reporting Directive) eli muiden kuin taloudellisten tietojen raportoinnin direktiivi. Vuoden 2024 tietojen tulee olla kansissa keväällä 2025.
Vuonna 2025 raportointi tulee pakolliseksi yrityksille, jotka täyttävät kaksi kolmesta kriteeristä: yritys työllistää yli 250 työntekijää, sillä on yli 40 miljoonan euron liikevaihto tai taseen loppusumma on yli 20 miljoonaa euroa.
Vuonna 2026 raportointi laajenee koskemaan listattuja pk-yrityksiä. Poikkeuksena ovat mikroyritykset, joihin kuuluvat firmat, joiden päättyneellä ja sitä edeltäneellä tilikaudella on ylittynyt vain yksi seuraavista raja-arvoista: taseen loppusumma on 350 000 euroa, liikevaihto on 700 000 euroa tai tilikauden aikana on työllistetty keskimäärin 10 henkeä.
Muutokset rajoihin ovat kuitenkin mahdollisia, elleivät todennäköisiä. Syyskuussa 2024 eduskunnan käsittelyssä on hallituksen ehdotus nostaa pk-yritysten rajat liikevaihdon osalta 50 miljoonaan euroon ja taseen osalta 25 miljoonaan euroon. Mikroyritysten osalta rajoja ehdotetaan nostettavaksi taseen osalta 450 000 euroon ja liikevaihdon osalta 900 000 euroon. Päätöstä odotetaan syksyksi 2024. Yrityksiä siis saattaa tippua vielä raportointivelvollisuuden ulkopuolelle.
Paljonko CSRD-raportointiin siirtyminen maksaa?
Todennäköisesti paljon. CSRD-raportointi ja sitä edeltävä kaksoisolennaisuusanalyysi vaativat useiden eri tiimien ja yksiköiden yhteistyötä. Yrityksen koosta riippuen todennäköisesti ainakin yrityksen johdon sekä talous-, vastuullisuus-, viestintä- ja liiketoimintaosaston tulisi kokoontua yhteen työstämään raportointia.
Euroopan tilinpäätösraportoinnin neuvoa-antava ryhmä EFRAG on arvioinut siirtymän tuovan listatuille pörssiyrityksille jopa 320 000 euroa suoria kustannuksia, kun huomioidaan raportointiin liittyvät työntekijäkulut sekä ulkoiset kustannukset. Myös hankintaketjun selvityksistä syntyy epäsuoria kustannuksia. Vaikka EFRAG:n kustannusarvio koskee isoja pörssiyrityksiä, se tuo suurpiirteistä mittakaavaa kustannuksista myös pienemmille yrityksille.
Hyvin suunniteltu on kuitenkin puoliksi tehty. Projektin suunnittelulla, hyvin fasilitoidulla kaksoisolennaisuusanalyysillä ja sidosryhmäkeskustelulla sekä koordinoidulla tietojen keruulla voi välttää turhien kustannuksien kasaantumisen. Work smarter, not harder.
Kuinka saada CSRD:stä kaikki hyöty irti?
CSRD ei ole pelkkä yritysten piina, vaan yritykset voivat myös hyötyä raportoinnista. Tärkeintä on suhtautua raportointivelvollisuuteen mahdollisuutena läpivalaista koko liiketoiminta, luoda uusia mittareita ja liiketoimintoja sekä kehittää yritystä ja sen tuotteita tai palveluja. Parhaimmillaan raportointivelvollisuus on strategiatyökalu – jos vain sitä sellaisena käsitellään.
Kun raskas työ raportoinnin eteen on tehty, kannattaa miettiä, kuinka ottaa askel pidemmälle ja hyötyä mahdollisimman paljon tehdystä työstä. Mihin kerättyä tietoa voidaan käyttää? Voiko tiedon avulla kehittää liiketoimintaa, brändiä ja vaikka työnantajamielikuvaa? Tai onko jokin vastuullisuusteko jäänyt ilman ansaitsemaansa huomiota? Kun sidosryhmien ja toimitusketjun kanssa on kerran ryhdytty keskustelemaan kestävyydestä, miten pitää yhteyttä yllä myös jatkossa?
Tarvitsetko apua raportointiin?
Autamme yrityksiä hyödyntämään raportointivelvollisuuksia maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi. Emme pelkästään kokoa ja visualisoi raportteja, vaan tarjoamme syvällistä strategista analyysiä ja sparraamme, jotta raportointia varten tehty työ tukee yritysten liiketoimintatavoitteita.
Kaivamme, analysoimme ja kiteytämme tietoa, jotta asiakkaidemme toiminta olisi mahdollisimman vaikuttavaa. Palvelumme kattavat koko CSRD-raportointiprosessin, alkaen olennaisuusanalyysistä aina raportin koostamiseen ja visuaaliseen toteutukseen sekä tulosten tehokkaaseen viestintään.
Ota yhteyttä ja jutellaan lisää siitä, kuinka voimme auttaa yritystäsi saamaan CSRD:stä irti enemmän kuin pelkän raportin.