Brexit ravisteli tutkijoita viestimään

Maria Ruuska | 28.7.2016

Britannian EU-kansanäänestys opetti, että viileät fakta-argumentoijat jäävät teatraalisten jalkoihin. Tutkimusyhteisö oli ESOF-konferenssissa yhtä mieltä siitä, että tutkijoiden on keksittävä uusia keinoja osallistaa ihmisiä tieteeseen.

eurooppa

Manchester toivotti alkuviikosta tervetulleeksi näyttävin katumainoksin “Euroopan johtavat aivot” vain kuukausi sen jälkeen, kun Eurooppa sai maan kansalaisilta kylmää kyytiä kansanäänestyksessä.

Tieteen yhteiskunnalliseen merkitykseen perehtyvälle European Science Open Forum -konferenssille ei olisi voinut olla ollut parempaa paikkaa kuin brexitin jälkeinen Iso-Britannia. ESOF keräsi Manchesteriin yli neljätuhatta tutkijaa, päättäjää, toimittajaa, yritysedustajaa ja tiedeviestijää.

Brexit varasti odotetusti shown konferenssin varsinaiselta teemalta: Science as revolution.

Teatteri puri kansaan

“Meidän tutkijoiden pitää nyt todella herätä”, totesi Aberdeenin yliopiston vararehtori Anne Glover paneelissa, joka pohti brexitin vaikutuksia eurooppalaiseen tieteeseen. Hän toimi vuodesta 2011 lähtien Euroopan komission ensimmäisenä tiedeneuvonantajana.

Panelistit ja yleisö olivat yhtä mieltä siitä, että brexit kertoo siitä, kuinka tutkimuksen ja koko unionin merkitystä yhteiskunnalle ei ole osattu viestiä. Sama huoli toistui eri puheenvuoroissa läpi konferenssin.

Britit ovat luonnollisesti huolissaan myös tutkimuksensa rahoittamisesta, jos heidän ei ole jatkossa mahdollista saada rahoitusta EU:lta. Glover kuvaili tunteikkaasti, miten jokainen tieteeseen sijoitettu EU-euro muuttuu tiedoksi, joka auttaa kaikkia kansalaisia niin parempien terveyspalveluiden kuin terveemmän ympäristönkin muodossa. Nyt ihmiset eivät hahmota yhteyttä.

“Viestimme EU:hun jäämisen puolesta ei ollut yhtä tunteisiin vetoava kuin vastapuolen. Hävisimme Boris Johnsonin ja Michael Goven teatteriesitykselle”, sanoi paneeliin osallistunut Siemensin Iso-Britannian toimitusjohtaja Jürgen Meier.

konferenssi

Panelistit Stephen Curry, Jürgen Meier, Gail Cardew, Anne Glover ja Lauriz Holm-Nielsen.

Media brexitin osasyynä

Huutia panelisteilta sai myös media.

“BBC petti meidät. Toimijat eivät olleet perehtyneitä EU-kysymyksiin, joten he eivät osanneet haastaa valheita, joita poliitikot suolsivat”, Anne Glover summasi.

Hän kehotti tutkijoita aktivoitumaan. Tutkijoiden pitää tehdä epäkohtia näkyväksi ja osallistua keskusteluun.

”Jos esimerkiksi BBC:llä on uutinen, jossa on virhe, kirjoita toimittajalle ja kerro oma näkemyksesi”, Glover kannusti.

Paneelin osallistui myös EuroSciencen presidentti Lauritz Holm-Nielsen. Paneelin brittiedustajat kehittelivät puheissaan järjestelyjä, joilla he voisivat edelleen olla mukana Euroopan tutkimusyhteisössä EU-jäsenten lailla. Tanskalainen Holm-Nielsen muistutti, että erityisvapauksia ei ole annettu muillekaan. EU-jäsenvaltiot ovat sitoutuneet jäsenyyteen kokonaisena pakettina. Paketista ei voi poimia vain itselle hyödyllisiä osia.

Brittihallinnon ja tieteentekijöiden tulehtuneista väleistä kertoi se, että Iso-Britannian tiedeministeri Jo Johnson puhui ESOFin avajaisissa, mutta kieltäytyi tulemasta edes kuuntelemaan paneelikeskustelua.

Selaa lisää