Visuaalisuus ja sen myötä video on yksi viestinnän ykköstrendeistä. Videot taipuvat erinomaisesti myös tiedeviestintään. Toimivan tiedeviestintävideon kaava on yksikertainen: päästä tutkija ääneen ja kuvaan, sillä tutkija on paras kertomaan omasta työstään.
Keräsimme yhteen kolme esimerkkiä tuottamistamme videoista, joissa luotamme tutkijan tarinaan.
1. Etsi visuaaliset tehokeinot tutkimusaiheesta
Kun tuotimme videon Aalto-yliopistossa aurinkoenergiaa tutkivasta Hele Savinista, oli videon visuaalisina tehokeinoina pimeys ja sen vastakohtana valo. Savinin tutkimusta pitää tehdä täydellisessä pimeydessä, mutta tutkimus tuottaa lopulta aurinkoenergiaa.
Katso video: Shaping the Future: Hele Savin and black solar cells (kesto 1:53)
2. Tutkija on tutkijalle paras vertainen
Koneen Säätiö halusi vuoden 2017 haussa antaa vinkkejä apurahahakemuksen tekemiseen videomuodossa. Mukaan pyydettiin tutkija Panu Halme kertomaan omat vinkkinsä hakemukseen. Tutkija sai kertoa omat vinkkinsä kysymyksiin, jotka ideoimme yhdessä säätiön asiamiesten kanssa. Vinkit tuntuvat uskottavilta, kun ne antaa tutkija, joka on itsekin kirjoittanut apurahahakemuksia.
Katso video: Tutkijan vinkit apurahan hakemiseen (kesto 2:58)
3. Ja aina voit laittaa Esko Valtaojan laulamaan!
Katso video: Inka Rantakallio on #vaihtoehtoeskolle (kesto 1:11)
Entä mitä muuta videon tekemisessä pitää ottaa huomioon? Ainakin:
Käsikirjoitus. Lyhytkin video tarvitsee käsikirjoituksen. Käsikirjoitus varmistaa, että videolla tulee varmasti käsitellyksi ne asiat, mitä on tarkoituskin. Löyhä käsikirjoitus, jossa repliikit on kirjattuina teemoittain, riittää usein. Etenkin, jos videolla esiintyy oman alansa asiantuntija.
Pituus. Mieti, mitä tarkoitusta varten video tehdään. Katsotaanko se seminaarin alussa vai jaetaanko sitä sosiaalisessa mediassa? Erityisesti verkossa jaettavissa videoissa lyhyys on valttia.
Vältä turhaa kikkailua. Pohdi esimerkiksi kuvauspaikkojen määrää kriittisesti. Riittäisikö yksi tai kaksi lokaatiota? Mitä vähemmän kuvauksissa pitää liikkua paikasta toiseen, sitä kustannustehokkaampaa videon tekeminen on. Yksinkertainen on myös usein kauneinta etenkin lyhyillä videoilla. Panosta mieluummin käsikirjoitukseen ja tarinaan kuin valtavaan määrään kuvauspaikkoja.
Ääni. Ääni on videossa usein kuvaa tärkeämpi. Harva jaksaa kuunnella huonolaatuista ääntä vaientamatta sitä, mutta olemme tottuneita katsomaan huonolaatuista kuvaa. Kameran sisäinen mikrofoni harvoin tuottaa laadukasta ääntä, joten nauhoita ääni erillisellä nauhurilla.