Oviaukko, jonka takana näkyvät EU:n tähdet.

Nyt on paikka laukoa – EU:n vihreä siirtymä avaa ovia pk-yrityksille

Kaskas Media | 13.12.2024

EU:n vihreä siirtymä ei ole vain suuryritysten pelikenttä – se avaa myös pk-yrityksille valtavia kasvumahdollisuuksia. EU-komission uusi työohjelma, tuleva sääntely ja kilpailtu EU-rahoitus voivat tuoda merkittäviä etuja pk-yrityksille, jotka haluavat edistää kestäviä ratkaisuja ja kasvattaa liiketoimintaansa. Nyt on paikka laukoa maaliin, mutta se vaatii oman viestin esiin tuomista ja sääntelyyn vaikuttamista.

EU:n vihreä siirtymä tarjoaa suomalaisille pk-yrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden kasvuun ja kilpailuetuun. EU-komission uusi työohjelma, joka pohjautuu Ursula von der Leyenin poliittisiin suuntaviivoihin, julkaistaan vuodenvaihteessa. Työohjelma tarkentaa, miten komissio aikoo edistää pk-yritysten toimintaympäristöä, keventää sääntelytaakkaa ja tukea yrityksiä vihreässä siirtymässä.

Von der Leyenin avaus pk-yritysten kilpailukyvyn vauhdittamiseksi on merkittävä askel yrityksille, jotka ovat valmiita investoimaan kestäviin ratkaisuihin ja päästöjen vähentämiseen. Vihreän siirtymän myötä pk-yritykset voivat päästä osaksi laajempaa kestävän kehityksen verkostoa ja viedä osaamistaan uusille markkinoille.

1. Vähemmän sääntelyä, enemmän mahdollisuuksia?

Pk-yrityksille uusi komissiokausi voi merkitä paitsi parempia rahoituskanavia myös vähemmän raskasta byrokratiaa. Tavoitteena on keventää sääntelyä ja nopeuttaa lupaprosesseja, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ekosuunnitteludirektiivin mukaisten standardien käyttöönotto voisi olla pk-yrityksille selkeämpää ja mahdollisesti vähemmän aikaa vievää.

Esimerkiksi ekosuunnittelunvaatimukset, jotka koskevat energiatehokkuutta, kierrätettävyyttä, korjattavuutta ja tuoteturvallisuutta, voivat monille pk-yrityksille tuntua työläiltä, mutta samalla ne voivat avata mahdollisuuksia uudenlaisiin liiketoimintamalleihin.

Yritykset, jotka pystyvät tarjoamaan vaatimukset täyttäviä tuotteita tai palveluita – esimerkiksi energiatehokkaita ja kiertotalouden mukaisia sähkölaite- tai rakennusalan ratkaisuja – voivat hyötyä kilpailukentän uudelleenjärjestelystä. Näitä ekosuunnitteluvaatimuksia ollaan laatimassa lukuisille tuoteryhmille.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että luvassa on uusia markkinamahdollisuuksia, joissa kilpailuetu voi muodostua juuri siitä, miten sujuvasti yritys pystyy omaksumaan vihreän siirtymän vaatimukset. Kuitenkin yritykset, jotka eivät vielä tunne direktiivien vaikutuksia, voivat olla uuden sääntelytulvan edessä. Tukea on onneksi tarjolla, mutta siihen käsiksi pääseminen vaatii strategista otetta ja ennakointia.

2. Kilpailukykyrahasto: Kuka saa osansa uudesta rahoituksesta?

EU:n vihreä siirtymä ei tarkoita vain uusia direktiivejä ja sääntöjä, vaan myös konkreettista rahoitusta pk-yrityksille. Komissio suunnittelee kilpailukykyrahastoa, joka on osa strategiaa houkutella vihreän teknologian investointeja Eurooppaan – ja estää niiden valuminen esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Rahaston tavoitteena on tukea vihreän siirtymän teknologioita ja niiden käyttöönottoa esimerkiksi energian, kiertotalouden tai bioteknologian kaltaisilla aloilla. Tukea on tarkoitus kohdistaa projekteihin, joissa kehitetään uutta teknologiaa tai parannetaan resurssitehokkuutta.

Suomalaisille pk-yrityksille tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia. Pienemmillä toimijoilla on usein innovatiivisia ratkaisuja, jotka voisivat hyötyä vihreän siirtymän rahoituksesta, mutta byrokratia on aiemmin ollut esteenä. Tulevalla kaudella pk-yrityksille suunnattuja tukimahdollisuuksia pyritään tekemään helpommin saataviksi, mutta samalla hakuprosesseissa edellytetään vahvaa liiketoimintasuunnitelmaa, jossa näkyy konkreettinen ja skaalautuva vaikutus.

Esimerkki tästä voisi olla suomalainen rakennus- tai energiayritys, joka kehittää energiatehokkaita ratkaisuja talotekniikkaan tai kiinteistöjen ympäristöystävälliseen uudistamiseen. Kysynnän energiatehokkuusratkaisuille takaa se, että rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) vuoksi vaatimukset kiristyvät viimeistään kesällä 2026.

Kilpailukykyrahasto voisi tarjota rahoitusta uusiin, energiansäästöä parantaviin pilotteihin ja teknologioihin, jotka edistävät vihreän siirtymän tavoitteita.

3. Tiekartta EU:n vihreään siirtymään: Miten pysyä mukana?

Pk-yritysten on tärkeää ymmärtää, että EU:n vihreä siirtymä ei ole vain sääntelypaketti vaan myös joukko tiekarttoja ja ohjeita, jotka auttavat yrityksiä siirtymässä kohti kestävämpää liiketoimintaa. Näiden tiekarttojen tarkoitus on osoittaa, millä tavoin yritykset voivat edetä kohti vähähiilisiä ratkaisuja kustannustehokkaasti. EU suunnittelee tarjoavansa pk-yrityksille käytännönläheistä tukea, kuten konsultointia, koulutusta ja rahoitusta, jotta uudet kestävät toimintamallit saataisiin arjen tasolle.

EU:n vihreä siirtymä tarjoaa suomalaisille pk-yrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden kasvuun ja kilpailuetuun.

Vihreän siirtymän tiekartat voivat olla arvokkaita työkaluja esimerkiksi yrityksille, jotka haluavat kehittää kestävän kierrätyksen ratkaisuja tai vähäpäästöisiä valmistusprosesseja. Niille tarjotaan ohjeita, joiden avulla voidaan kartoittaa, mitä sääntely tarkoittaa juuri kyseisellä toimialalla, ja kuinka vihreään siirtymään siirtyminen voidaan tehdä askel askeleelta kannattavaksi.

Nyt on aika vaikuttaa ja ottaa kasvun avaimet käyttöön

Pk-yritykset eivät ole pelkästään sopeutumassa vihreään siirtymään, vaan niillä on mahdollisuus vaikuttaa sääntelyn suuntaan ja tuoda esille oman alansa tarpeita. Suomalaisilla pk-yrityksillä, jotka toimivat esimerkiksi energian, kiertotalouden tai bioteknologian aloilla, on nyt ainutlaatuinen tilaisuus ottaa aktiivinen rooli ja rakentaa kestävää kasvua.

EU-päätöksenteko voi tuntua etäiseltä, mutta nyt jos koskaan pk-yritysten kannattaa olla hereillä ja varmistaa, että niiden ääni kuuluu ja että ne saavat tarvitsemansa tuen vihreän siirtymän mukanaan tuomiin muutoksiin.

Mikko Kivenne

Kirjoittaja on Kaskasin vaikuttajaviestinnän asiantuntija.

Tarvitsetko tukea EU-sääntelyn ja -rahoituksen hyödyntämisessä?

EU-sääntely ja vihreän siirtymän rahoitus ovat monille pk-yrityksille vielä uusia ja ehkä vieraita kokonaisuuksia. Me voimme auttaa yritystäsi navigoimaan EU-sääntelyssä ja tukemaan viestintääsi niin, että se saavuttaa oikeat sidosryhmät ja vaikuttajat. Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä, miten yrityksesi voi ottaa kaiken irti vihreän siirtymän tarjoamista mahdollisuuksista!

    Selaa lisää