donald trump; tiedemarssi

Tutkija, kerro miten asiat ovat

Kaskas Media | 24.2.2017

Maailman vaikutusvaltaisinta maata johtaa presidentti, joka ajaa avoimen tiedevastaista linjaa. Donald Trump ei usko ilmastonmuutokseen, haluaa kieltää tutkijoita kertomasta työstään ja leikkaa tutkimuksen rahoitusta. Nyt jos koskaan on tutkijoiden ympäri maailmaa aika seistä yhtenäisenä rintamana. Amerikkalaistutkijat tekevät niin järjestämällä marssin tieteen puolesta 22.4. Suomessa Tiedemarssi järjestetään Helsingissä samana päivänä.

Kansainvälisen tiedeyhteisön kannattaa ottaa amerikkalaiskollegoistaan mallia ja pitää tieteen puolia. Tammikuun lopussa Trump kielsi neljää yhdysvaltalaista tutkimusinstituutiota kertomasta tutkimuksestaan laajalle yleisölle. Kielto koski myös sosiaalista mediaa. Trumpin hallinto poisti Twitter-tilejä ja esimerkiksi ilmastonmuutoksesta kertovia twiittejä. Tämä sai aikaan sen, että epävirallisia Twitter-tilejä alkoi syntyä kuin sieniä sateella. Niistä suosituimpiin kuuluu Yhdysvaltojen kansallispuistoja hallinnoiva National Park Servicen vaihtoehtoinen tili. Tili kritisoi avoimesti Trumpia ja puolustaa tutkitun tiedon asemaa.

Presidentti Trump ei varsinaisesti piilottele tiedevastaisuuttaan. Yksi viestintäkiellon saaneista virastoista oli ympäristönsuojeluvirasto EPA, jota käskettiin poistamaan sivuiltaan ilmastonmuutosta käsittelevä osio. Tätä perusteltiin sillä, että hallinnon vaihtuessa on normaalia päivittää virastojen kannat vastaamaan uuden hallinnon toimintatapoja. Myös Trumpin tekemät nimitykset uhkaavat tiedettä: EPA:n johtoon hän nimitti ympäristömääräysten vastustaja Scott Pruittin ja kaavailemansa rokoteturvallisuutta valvovan komission johtoon hän ehdottaa rokotteiden vastustajaa.

Joukko eurooppalaisia tiede- ja tutkimusorganisaatioita kirjoitti helmikuussa avoimen kirjeen, jossa ne ilmaisivat huolensa Trumpin politiikan vaikutuksista tieteeseen ja tutkimukseen. Kirjoittajat kertovat olevansa huolissaan tieteen vapaan liikkuvuuden, avoimen tiedeviestinnän ja läpinäkyvyyden puolesta.

Faktojen jälkeisessä yhteiskunnassa tutkitun tiedon jakaminen ja ymmärrettäväksi tekeminen on tärkeämpää kuin koskaan. Kun presidentin neuvonantaja kutsuu valheita ”vaihtoehtoisiksi faktoiksi” ja ihmiset uskovat häntä, on julkisessa keskustelussa mennyt jotain pahasti pieleen. Väärän tiedon ei tarvitse antaa levitä, vaikka sitä levittäisi maailman vaikutusvaltaisin hallinto.

Tutkija tai asiantuntija, tee esimerkiksi näin:

1. Kerro, miten asiat oikeasti ovat

Ohita perinteinen media ja käytä ääntäsi suoraan sosiaalisessa mediassa. Kumoa “vaihtoehtoiset faktat” yksi kerrallaan ja kärsivällisesti. Ota tilaa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Jos sinä et avaa suutasi, joku vaihtoehtoisia faktoja tarjoava taho ottaa mielellään aiheen haltuunsa.

2. Edistä avointa tiedettä

Kun julkaiset, varmista, että työsi on avoimesti saatavilla. Tee yhteistyötä muiden tieteenalojen tutkijoiden kanssa ja anna aineistosi muiden käyttöön. Avoimuus ja yhteistyö ovat tätä päivää.

3. Muista ja muistuta, että maailma ei toimi ilman tiedettä

Maailman vakavimmat ongelmat ratkeavat vain tieteen avulla. Ilmastonmuutosta vastaan ei taistella kieltämällä sen olemassaolo. Trumpkin saattaa joskus tarkistaa säätiedotuksen astuessaan ulos Valkoisen talon ovesta.

Tiedettä voi tukea osallistumalla Tiedemarssille 22.4. Helsingissä.

Kuva: Wikimedia Commons

 

Selaa lisää