Kaskasin uutena vastuullisuusneuvonantajana aloittanut Outi Toivanen-Visti on yritysvastuuseen erikoistunut pitkän linjan viestintä- ja vastuullisuusosaaja. Kaskasissa hänen supertaitojaan ovat vastuullisuusraportointi ja hiilijalanjälken laskenta.
Outi Toivanen-Visti, olet seurannut vastuullisuusajattelun kehitystä kymmenen viime vuotta yrityksissä niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Millaisia töitä olet tehnyt?
“Olen taustaltani taloustoimittaja. Työskentelin noin kuusi vuotta toimittajana Talentumilla, ja toimin myös kirjeenvaihtajana New Yorkissa ja Piilaaksossa. Sitten siirryin bisnesverkosto Amcham Finlandin viestintäpäälliköksi, jossa työskentelin viisi vuotta tiiviisti kansainvälisten kasvuyritysten kanssa.
Kymmenen vuotta sitten vastuullisuusajattelu oli yrityksissä vielä lapsen kengissä. Puhuttiin ekologisuudesta ja työpaikoista, mutta esimerkiksi ilmastonmuutosta ja sosiaalista vastuuta ei paljon mietitty. On ollut inspiroivaa seurata, miten vastuullisuusajattelu on yrityksissä monipuolistunut ja tullut osaksi valtavirtaa.
Kun yritykset alkavat toimia, muutos voi tapahtua nopeasti ja suuret saavutukset ovat mahdollisia.”
Olet kouluttautunut vastuullisuutta koskevaan GRI-raportointiin Arizonan osavaltion yliopistossa ja hiilijalanjälkilaskentaan Helsingin yliopistossa. Kerro kolme syytä, miksi yritysten pitäisi raportoida vastuullisuudestaan.
“1. Vastuullisuus parantaa yrityksen menestystä. Useiden tutkimusten mukaan toimialojensa vastuullisimmat yritykset menestyvät paremmin ja ne ovat paremmin valmistautuneita riskeihin. Sijoittajat suosivat toimialojensa vastuullisimpia yrityksiä.
Vastuullisuusraportointi tuo yritykselle tietoa oman toimintansa todellisista vaikutuksista ja auttaa keskittymään olennaisiin asioihin. Yrityksillä on usein vaikeuksia kertoa vastuullisuudestaan ilman, että se kuulostaa joko pliisulta tai viherpesulta. Vastuullisuusraportointi auttaa yritystä myös viestimään vastuullisuudestaan oikealla tavalla.
2. Regulaatio kiristyy. Euroopan parlamentti ajaa voimakkaasti kaikkia toimialoja ja kaikenkokoisiin yrityksiin kohdistuvaa yritysvastuulakia. Jo aiemmin Euroopan komissio on hyväksynyt taksonomian, jota sovelletaan finanssialan vastuullisuuden säätelyyn. Sääntely siis lisääntyy vauhdilla ja niin myös asiakkaiden vaatimukset. Kaikki nämä asettavat entistä suurempia vaatimuksia yritysten vastuullisuustyölle.
3. Maailmaa pitää muuttaa, ja kiire on kova. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat katastrofit ovat entistä voimakkaampia. Kaikkien pitää tietää, millaisia he jälkiä jättävät maapallollemme. Kaikkien pitää pyrkiä hillitsemään ilmaston lämpenemistä ja luonnon monimuotoisuuden häviämistä. Lisäksi työvoimaa hyödynnetään nykyisin kansainvälisillä rekrytointimarkkinoilla, esimerkkinä muun muassa filippiiniläiset hoitajat ja ukrainalaiset rakennustyömiehet. Nämä ovat eettisiä ongelmakohtia, joista yrityksen täytyy tietää, jotta emme lisää eriarvoisuutta maailmassa, vaan tarjoamme tasapuolisia mahdollisuuksia kaikille. Vastuullisuusraportointi auttaa tässä.
Miksi haluat tehdä yhteistyötä juuri Kaskasin kanssa?
“Kaskas on tiedettä arvostava ja sen viestimiseen erikoistunut viestintätoimisto. Minulle on tärkeää, että vastuullisuuden kehittäminen ja vastuullisuusviestintä pohjautuu tieteeseen ja faktoihin. Jaamme tämän yhteisen näkemyksen Kaskasin asiantuntijoiden kanssa. Kaskas tarjoaa hyvän ja luotettavan pohjan vastuullisuuden kehittämiselle.”
Millaisena näet yritysvastuun kehityksen tulevaisuudessa?
“Uskon ja toivon, että viranomaisvaatimukset tiukentuvat. Tähän asti lainsäädäntö on ollut jäljessä kehityksestä: siirtymäajat ovat pitkiä ja yritykset pystyisivät jo parempaan. Painetta lainsäädännön kiristämiseen tulee sekä kansalaisyhteiskunnasta että yrityksiltä, jotka asettavat itse vaatimuksia itselleen ja toimialoilleen.”
Mistä kirjoista olet viime aikoina inspiroitunut?
“Richard Powers on yksi suosikkikirjailijoistani. Ikipuut (2021) on klassikko jo syntyessään. Powers kuvaa tarkasti tarinankerronnan avulla, mitä metsille ja puille on tapahtunut kuluneen sadan vuoden aikana. Kirjassa on paljon faktaa, mutta pääosassa ovat henkilöhahmot ja heidän inhimilliset tarinansa sekä murhamysteeri.
Toinen suosikkini on Robert Macfarlanen Underland (2019). Olen lukenut teoksen jo hiirenkorville. Kirja on tavallaan matkakertomuskokoelma, jossa retkeillään maanalaisissa paikoissa muun muassa kaupungeissa, jäätiköillä ja Onkalossa Suomessa. Maanalaisissa tarinoissa kuvastuu koko maapallon ja elämän kauneus, jonka ikävä kyllä kadotamme, ellemme toimi pian.”
Jos haluat kehittää yrityksesi vastuullisuusraportointia Kaskasin ja Outi Toivanen-Vistin kanssa, ota yhteyttä.
Tilaa Kaskasin uutiskirje! Saat aina uusia ajatuksia tutkimuksesta, osallisuudesta ja vastuullisuudesta viestimiseen.