Tiedevideot ovat YouTubessa yhä suositumpia. Suosio perustuu vaikeiden asioiden selittämiseen yksinkertaisesti. Kaskas Median TET-harjoittelija Silja Vahtokari listasi viisi syytä, miksi videot ovat niin suosittuja.
1. Ne selittävät haastavia tieteellisiä ilmiöitä yksinkertaisesti
Yksi YouTuben tiedevideoiden käytännöllisimmistä tarkoituksista on selittää vaikeita tieteellisiä käsitteitä ymmärrettävästi. Ymmärtämisen helpottamiseksi videoissa käytetään paljon visuaalisia keinoja ja esimerkkejä, jotka esittelee selvästi puhuva juontaja. Esimerkit ovat yleensä tavallisesta elämästä otettuja ja tekevät vaikeimmistakin asioista helposti ymmärrettäviä.
Näitä videoita voisi näyttää koulussa vaikka kemian tai fysiikan tunneilla. Tieteiden opetus ainakin minun koulussani on hyvin vanhanaikaista ja videoita näyttävät yleensä vain nuoremmat sijaiset. Tunneilla voisi näyttää videoiden avulla esimerkiksi kemiallisia reaktioita, joita ei voi tehdä tunnilla.
2. Ne vastaavat jokapäiväisiin outoihin tai ajankohtaisiin kysymyksiin
Haastavien kysymysten lisäksi videot vastaavat jokapäiväisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin, jotka liittyvät usein internetin uusimpiin ja suosituimpiin aiheisiin. Viime helmikuussa Twitterissä liikkui mekon kuva, joka näytti vaihtavan väriä mustasta ja sinisestä kultaiseen ja valkoiseen riippuen siitä, kuka katsoi sitä.
AsapSCIENCEn tekemää videota mekosta on katsottu 20 miljoonaa kertaa ja kommentoitu yli 42 000 kertaa. SciShown videot vastaavat myös esimerkiksi kysymyksiin juovatko kalat vettä ja miksi flamingot ovat vaaleanpunaisia.
3. Niiden otsikot yleensä haastavat katsojan tai lupaavat hänelle jotain
Tiedevideoiden otsikot ovat usein joko itse kysymys, jota yritetään ratkoa videossa tai jonkinlainen haaste, joka on tarkoitettu katsojalle.
It’s Okay To Be Smartin ”Can you solve this?” on viimeksi mainitusta hyvä esimerkki. Kysymyksen otsikkoon laittaminen on suosittua ja onkin hyvä tapa mainostaa sitä, mistä videossa oikeasti puhutaan.
Katsojan haastaminen on myös osoittautunut hyväksi tavaksi mainostaa videota. Tapa on saanut minutkin katsomaan videoita. Myös Top-listat ovat suosittuja, sillä esimerkiksi Veritasiumin videolla ”Top 5 fun physics phenomena” on jo yli kaksi miljoonaa katsojaa.
4. Useimmat kanavat julkaisevat videoita usein
Useimmat Youtube -tiedekanavat julkaisevat videoita vähintään viikoittain. Videot ovat kuitenkin hyvälaatuisia eikä tiukka aikataulu näytä vaikuttavan niiden laatuun. Paljon videoita julkaisevat ovat usein suosituimpia tai ainakin tunnetuimpia.
5. Ne tekevät tieteestä hauskaa
Suurin osa YouTuben tiedekanavista haluaa tehdä tieteestä hauskaa ja saada muutkin kiinnostumaan siitä. Tiedetubettajat ovat onnistuneet tehtävässään, sillä suosituimmilla tekijöillä on yli kaksi miljoonaa tilaajaa. Useissa videoissa on paljon animoituja kohtauksia, joiden avulla asiat selitetään helposti ja kätevästi.