Asiakkaan nimi: Suomen ympäristökeskus Syke
Toteutuksen ajankohta: 2024
Miksi työ tehtiin?
Kulutamme yli maapallon rajojen, ja kestämätön elämäntapamme kiihdyttää luontokatoa ja ilmastokriisiä. Syken visio vuodelle 2030 on lyhyt ja ytimekäs: kestävyysmurros. Tutkimus- ja asiantuntijalaitos edistää muutosta tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla.
Murros ei kuitenkaan etene riittävän nopeasti. Syke halusi herättää keskustelua ja lisätä tietoisuutta kestävyysmurroksen välttämättömyydestä erityisesti nuorten aikuisten ja laajemmin sidosryhmiensä, kuten tutkimusyhteisön ja muiden yhteistyökumppaneiden, keskuudessa läpi 30-vuotisjuhlavuotensa vuonna 2025.
Kestävyysmurros on vaikea ja uhkaavaltakin kuulostava sana. Siitä haluttiin kertoa tavalla, joka luo positiivista tulevaisuuskuvaa ja toivoa. Vaikka asia on hankala, kestävän yhteiskunnan rakentaminen on mahdollista ja kannattavaa.
Mitä teimme?
Suunnittelimme Sykelle narratiivin, jolla kertoa tutkijoiden kestävyysmurroksen eteen tekemästään työstä ja luoda toivoa. Tarina kiteyttää, mistä näkökulmasta Syke puhuu kestävyysmurroksesta, millaisia viestejä siitä halutaan välittää ja millaisella äänensävyllä siitä puhutaan erityisesti nuorille aikuisille.
Kokoavasta ydintarinasta on johdettavissa erilaisia Syken ja Syken kumppaneiden kestävyysmurrostyöstä kertovia tarinoita rajatummista näkökulmista. Sisällöntuotannon suunnitelmaan kokosimme tarinat, toteutukset, kanavat ja vuosikellon ohjaamaan viestintää juhlavuonna.
Halusimme purkaa kokemusta siitä, että kestävyysmurros on uhka omalle elämäntyylille tai valinnoille. Tarina kiteytyy siihen, ettei kestävyysmurroksessa ole kyse luopumisesta tai tyytymisestä, vaan meille rakkaiden asioiden säilyttämisestä. Vaikka kestävyysmurros vaatii vaivannäköä, sen ansiosta elämme jatkossakin hyvää elämää ja löydämme merkitystä. Motivoimme nuoria aikuisia painottamalla muutoksen sijaan pysyvyyttä:
”Pidä kiinni siitä, mikä on hyvää.
Terveistä läheisistä. Höntsäfutiksesta kavereiden kanssa. Puhtaasta vedestä, johon pulahtaa mökkirannassa. Nuotiomakkarasta. Lintujen kevätlaulusta, mäntymetsään pakkautuvasta tykkylumesta. Elinkeinosta omasta maasta, omasta metsästä.”
Ote Syken kestävyysmurrostarinasta
Miten meni?
Sykelle tärkeää oli, että sykeläiset kokevat tarinan omakseen ja sidosryhmät osallistuvat sen kertomiseen. Kuulimme taustahaastatteluissa sidosryhmiä, kuten Syken neuvottelukuntaa ja nuoria asiantuntijoita. Otimme sykeläiset alusta asti mukaan konseptointiin ja työstöön ennakkotehtävillä ja työpajoissa.
Osallisuuteen perustuvassa työskentelytavassa sykeläiset pääsivät käymään tärkeitä sisäisiä keskusteluja kestävyysmurroksesta, määrittelemään, miten Syke ilmiötä sanoittaa, ja pureutumaan asiantuntijoiden rooliin. Autoimme viemään yhdessä muodostetut ja jaetut kiteytykset nuoria aikuisia puhuttelevaan muotoon.
Lue lisää narratiivien merkityksestä vastuullisuusviestinnässä aihetta käsittelevästä blogistamme.