Esko Valtaoja: “Maailma rakentuu tutkitusta tiedosta, ja siksi sitä pitää tyrkyttää”

Maria Ruuska | 17.11.2017

Esko Valtaoja heittäytyy Vaihtoehto Eskolle -kampanjassa esittelemään sydämellisesti nuoria huippututkijoita. Tiedemaailman konkari on keulakuva kampanjalle, joka kannustaa tutkijoita kertomaan itsestään, toisistaan ja yhteisen työn merkityksestä. Nyt Esko antaa kolme syytä sille, miksi tutkimuksesta on olennaisen tärkeää viestiä.

“Jos ajatellaan, että suomalaiset eivät osaisi nimetä jääkiekkoilijoita, kaikkia hävettäisi”, Esko Valtaoja pamauttaa puhelimeen. Tutkijoille hurraava Vaihtoehto Eskolle -kampanja, jolle meritoitunut tähtitieteilijä lainasi kasvonsa, ammentaa osittain samasta ajatuksesta. Nyt moni suomalainen osaa nimetä vain yhden tutkijan, Eskon itsensä. Mutta mitä jos osaisimme nimetä tutkijoita kuin huippu-urheilijoita?

Vaikka Eskolla oli kampanjan valmistelun aikana tulipalokiire – kalenteri oli tappiin asti täynnä Nenäpäivää, luentoa ja vieraskynää – hän osallistua siihen hyvin mielellään.

“On absurdia ja jopa surullista, että kymmenien tuhansien lahjakkaiden tutkijoiden ja tieteentekijöiden maassa muistetaan vain yhden tai korkeintaan muutaman nimi. Jotain on tehtävä.”

Tässä Eskon kolme syytä viestiä omasta ja muiden tutkimuksesta ja tuoda esiin sen arvoa.

1. Tutkimus jäsentää monimutkaista maailmaa.

Tutkittu tieto kaikilta aloilta edistää maailman kehittymistä. Jos kukaan ei kuule tutkimuksesta ja sen tuloksista, paljon mahdollisesti elintärkeää tietoa menee hukkaan.

“Maailma on jo monimutkainen, ja muuttuu aina vain monimutkaisemmaksi. Siksi tarvitaan tietämystä ja ymmärrystä sellaisiltakin aloilta, joista kukaan ei ole vielä kuullut”, Esko sanoo.

Monet tulevaisuuden merkittävät ilmiöt uinuvat vielä näkymättömissä. Mutta kun ne heräävät ja nostavat päätään, kaikki tapahtuu nopeasti. Monien tutkijoiden työpöydällä on nyt jo asioita, jotka realisoituvat vasta vuosien päästä.

“Eri alojen tutkimusta tarvitaan, jotta osataan tehdä oikeita valintoja ja loikata reippaasti eteenpäin”, Esko summaa.

2. Tutkittu tieto on kaiken A ja O.

Kaiken alku on paikkaansa pitävä tieto, Esko sanoo.

“Maailma ei rakennu ilman tietoa, ja siksi sitä pitää suorastaan tyrkyttää.”

Viimeisen vuoden aikana tosin tiedon luonteesta on ollut vääntöä: on puhuttu kyllästymiseen asti totuuden jälkeisestä ajasta ja väärästä tiedosta.

“On olemassa tietoa, tosiasioita, ja sitten on luuloja ja vaihtoehtoisia faktoja. Mitä enemmän jälkimmäisiä on, sitä suurempi syy on tuoda esiin asioita, joista oikeasti tiedetään, ja asiantuntijoita, jotka niistä tietävät”, Esko sanoo.

3. Omalla innolla saa muutkin innostumaan.

Tutkimuksen tekeminen on pitkäjänteistä, hidasta ja välillä suunnattoman vaikeaa hommaa. Kuka tahansa ilostuu, jos joku aina silloin tällöin kehuu ja tsemppaa.

“Jos on innostunut omasta asiastaan, niin kuin jokainen tutkija on, sillä innolla saa toisetkin innostumaan”, hän sanoo. Heittäytymällä omana itsenään mukaan keskusteluun on helppo inspiroida muita tekemään saman.

“Yleensä sanotaan, ettei kissan häntää nosta kukaan muu kuin kissa itse. Tässä yhteydessä kuitenkin voisimme kaikki yhdessä nostaa esiin tutkimusta ja sen erinomaisia tekijöitä. Jos vain on mielenkiintoista ja valistavaa asiaa, kuulijoita kyllä riittää!

Kokoamme keskustelua Vaihtoehto Eskolle -sivulla Facebookissa: www.facebook.com/vaihtoehtoeskolle/
Voit myös jakaa ajatuksesi Twitterissä: #vaihtoehtoeskolle
Kampanjasivu löytyy osoitteesta: www.vaihtoehtoeskolle.fi

Selaa lisää