Eskon rinnalle kaivataan vaihtoehtoja

Kaskas Media | 15.11.2017

Tee nopea testi: Luettele niin monta tutkijaa nimeltä kuin osaat! Ei hätää, kohta se sujuu. Tänään käynnistynyt Vaihtoehto Eskolle -kampanja hurraa Suomen yli 24 000 tohtorille ja tuhansille muille tutkijoille.

Kun meitä, maailman koulutetuinta kansaa pyydettiin viime vuoden Tiedebarometrin kyselyssä nimeämään edes yksi elossa oleva tutkija nimeltä, alle puolet onnistui tehtävässä. Nekin meistä, joiden aivot raksuttivat yllättävässä tilanteessa, pinnistivät ulos tähtitieteilijä Esko Valtaojan nimen.

Se on aivan kelpo vastaus, onhan Valtaoja tunnustettu tähtitieteen emeritusprofessori ja loistava tieteen yleistajuistaja. Mutta se, että tulevaisuuden tärkeintä rakennuspalikkaa, tutkimusta, edustaa yksi ihminen, on täysin absurdi tilanne. Yhytimme Valtaojan langan päähän ja hän villiintyi kampanja-ajatuksesta heti.

Vaihtoehto Eskolle -kampanja ei etsi korvaajaa Esko Valtaojalle tai laita ketään paremmuusjärjestykseen. Kampanjan taustalla on vilpitön usko siihen, että tutkimuksesta ja sen tekijöistä kuuleminen tekee yhteiskunnalle hyvää. Uusi tieto inspiroi ja ilahduttaa. Kuten vaikka tuore uutinen siitä, että proteiini voitaisiin tulevaisuudessa valmistaa sähköstä ja hiilidioksidista, tai että mammutit voitaisiin herättää takaisin henkiin.

Tällä hetkellä tutkijat vain yksinkertaisesti näkyvät liian vähän julkisessa keskustelussa. Kuvitellaanpa tilanne, että emme osaisi nimetä yhtään suomalaista poliitikkoa? Meidän olisi mahdoton hahmottaa mitä ja miten päätöksiä puolestamme tehdään. Samasta syystä Vaihtoehto Eskolle -kampanja etsii nyt tutkijoita Eskon rinnalle. On helpompi arvostaa jotain, jonka tietää olevan olemassa. Uusi tieto tekee meistä, käyttämistämme tuotteista ja palveluista ja poliitikkojen päätöksistä fiksumpia.

Tutkijat tekevät tulevaisuudesta paremman

Onneksi hätä ei ole tämän näköinen. Saman Tiedebarometrin mukaan me suomalaiset rakastamme tiedettä. Vaihtoehto Eskolle -kampanja muuttaa sanat nyt teoiksi.

Unelmalopputulos olisi, että seuraavassa Tiedebarometrissa tämä fiksu kansa osaisi nimetä tutkijoita kuin huippu-urheilijoita. Ensimmäinen askel on tietysti utelias loikka tuntemattomaan. Perehdytään vähän paremmin yli 24 000 tohtorin ja tuhansien muiden tutkijoiden työhön. Ja tutkija, sukellat sitten laserkeilauksen, murresanojen, aivojen kehityksen tai nanohiukkasten ihmeelliseen maailmaan, tämä on erinomainen paikka ryhtyä kertomaan työstäsi. Tutkimusten mukaan ihmiset janoavat kuulla siitä!

Parhaimmillaan tutkijat ovat vaikuttavia esikuvia meille taviksille, mutta myös toisille tutkijoille ja tuleville tutkijasukupolville. Vaihtoehto Eskolle -kampanjan videoilla esiintyvät tutkijat, rap-musiikkia tutkiva Inka Rantakallio, muodintutkimuksen dosentti Annamari Vänskä, kvanttifyysikko Mikko Möttönen ja biotekniikan tohtori Lauri Reuter astuivat ilolla kameran eteen Esko Valtaojan kanssa. Reuter äityi tunnustukseen:

”Jos joku olisi sanonut 15-vuotiaalle Laurille, että reilun 15 vuoden päästä olet Esko Valtaojan kanssa samoissa kuvauksissa, en olisi uskonut. Olin juuri ahminut Kotona maailmankaikkeudessa –kirjan ja päättänyt haluta isona tutkijaksi”, biotekniikan tohtori kertoi innostuneesti teinivuosiensa idolille.

Nyt, 15 vuotta myöhemmin Lauri Reuter mullistaa ruuantuotantoa ja rakentaa pieniä, melkein kämmenelle mahtuvia bioreaktoreita, joiden avulla pystyttäisiin siirtämään pellot purkkiin ja kasvattamaan ruoka kotona.

Vaihtoehto Eskolle -kampanja kannustaa tutkijoita kaikilta aloilta näyttämään, että uutta tietoa tuottaa hillitön joukko ihan oikeita, eläviä ihmisiä. Kun saamme tutkijoille kasvot ja äänen, ehkä näin on helpompi myös keskustella fiksusti ja tehdä yhteistyötä. Osallistu kampanjaan täällä:
www.vaihtoehtoeskolle.fi

Ps. Mainioita uutisia: Kaikki suomalaiset yliopistot, lukuisat säätiöt ja ammattikorkeakoulut ovat jo mukana kampanjassa. Osallistu sinäkin!

Vaihtoehto Eskolle -kampanja on Kaskas Median järjestämä ja suomalaisten säätiöiden rahoittama tempaus tutkijoiden kanssa ja puolesta. Tutustu kampanjaan osoitteessa www.vaihtoehtoeskolle.fi ja osallistu keskusteluun Facebookissa ja Twitterissä hashtagilla #vaihtoehtoeskolle.

Selaa lisää