Kaskasin 5+1 lukuvinkkiä kesälomalle

Kaskas Media | 5.7.2018

Oletko kesälukemista vailla tai jäikö kevään kiireessä uutuuskirjat lukematta? Jos haluat pitää aivot virkeinä ja ruokkia uteliaisuutta kesälläkin, uppoudu viime aikojen kiinnostavimpiin tietokirjoihin. Listasimme kesän virkistävimmän lukemiston.

1. Tutkimuksesta toimintaan – Tieteentekijän opas viestintään ja vaikuttamiseen
Iina Koskinen, Maria Ruuska ja Tanja Suni

Miten tutkija voi edistää tutkimuksensa vaikuttavuutta? Kaskasin perustajan Maria Ruuskan, ajatushautomo Demos Helsingin Iina Koskisen ja Helsingin yliopiston Tanja Sunin teos antaa tieteentekijälle käytännön työkaluja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Kirja auttaa tunnistamaan tutkimuksessa kytevät vaikuttamisen mahdollisuudet, viestimään niistä strategisesti sekä tunnistamaan sidosryhmiä ja kehittämään tutkimusta yhdessä heidän kanssaan.

Miksi suosittelemme? Tutkimuksesta toimintaan on kattava ja hyödyllinen paketti tutkimuksen vaikuttavuudesta ja tiedeviestinnästä kiinnostuneelle. Se soveltuu uransa eri vaiheissa olevien tutkijoiden lisäksi muun muassa tutkimustiedon hyödyntäjille ja rahoittajille.

2. Twitter viestintänä – Ilmiöt ja verkostot
Pekka Isotalus, Jari Jussila ja Janne Matikainen

Twitter on profiloitunut erityisesti asiantuntijoiden sosiaalisena mediana. Sitä käyttävät aktiivisesti poliitikot, toimittajat, yritysmaailman toimijat ja tutkijat, mutta sen yhteiskunnallista merkitystä ei ole Suomessa juuri tutkittu. Twitter viestintänä täyttää tyhjiön. Teoksessa tarkastellaan Twitteriä viestinnän välineenä politiikan, yritys- ja organisaatiomaailman sekä median konteksteissa.

Miksi suosittelemme? Twitterin yhteiskunnallinen tutkimukseen pohjautuva tarkastelu auttaa hahmottamaan suositun somekanavan merkitystä pintaa syvemmältä. Ehkä jo kirjan mahdolliseen jatko-osaan mennessä tutkijat ovat nousseet Twitterin eliitin listalle poliitikkojen, toimittajien ja yritysmaailman rinnalle!

3. Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken
Hanna Nikkanen ja työryhmä

Harvassa lienevät aiheet, jotka koskettavat jokaista meistä yhtä isolla ja konkreettisella tavalla kuin ilmastonmuutos. Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Hanna Nikkasen ja journalistiikan opiskelijoista koostuvan työryhmän tietokirja valaisee, miten ilmastonmuutos on vaikuttanut Suomeen ja mitä sen hillitseminen vaatii. Artikkeleista koostuva teos avaa ilmiön seurauksia monipuolisesti yhteiskunnan eri toimijoiden kannalta.

Miksi suosittelemme? Hyvän sään aikana on erinomainen tutkivan journalismin kirja, joka kertoo ilmastonmuutoksen vaikutuksista kylmäävän konkreettisesti. Työryhmässä ovat mukana Kaskasin omat viestintäasiantuntijat Silja Annila ja Reetta Rönkä.

4. Aivot työssä
Minna Huotilainen ja Katri Saarikivi

Soveltuvatko aivomme nykyaikaiseen tapaan tehdä töitä? Aivotutkijat Minna Huotilainen ja Katri Saarikivi pohtivat teoksessaan, miten työelämää voisi kehittää ja tehostaa sen pohjalta, mitä aivojen toiminnasta tiedetään. Aivot työssä on hyödyllinen opus kaikenlaisille työorganisaatioille ja sopii luettavaksi niin työnantajalle kuin -tekijälle.

Miksi suosittelemme? Kirja on jokaisen tietotyöläisen must-kesälukemistoa! Huotilainen ja Saarikivi ovat molemmat ansioituneita tieteen yleistajuistajia, mikä tekee kirjasta helppolukuisen. Aivot työssä kytkee aivotutkimuksen ymmärrettävästi ja kiinnostavasti kaikille tuttuun elämän osa-alueeseen, työhön, ja antaa eväitä sen kehittämiseen.

5. Factfulness – Ten reasons we’re wrong about the world – and why things are better than you think
Hans Rosling, Ola Rosling & Anna Rosling Rönnlund

Rakastettu tieteen yleistajuistaja ehti jättää ihmiskunnalle perinnöksi toivoa herättävän teoksen. Kun tuhansilta ihmisiltä ympäri maailmaa kysyttiin maailman nykytilaan, kuten köyhyyteen ja väestönkasvuun liittyviä kysymyksiä, enemmistö vastasi niihin väärin. Ihmisten kuva maailmasta oli huomattavasti todellisuutta negatiivisempi. Tästä epäsopusuhdasta professori Hans Rosling sai idean Factfulness-kirjaan, joka selittää ajatusvirheidemme taustoja ja antaa tärppejä oman ajattelun muuttamiseen.

Miksi suosittelemme? Hans Rosling oli tunnettu tieteen yleistajuistaja ja hänet muistetaan muun muassa innostavista TED-puheenvuoroista. Hän menehtyi kesken kirjan kirjoittamisen alkuvuodesta 2017, ja hänen poikansa Ola Rosling yhdessä vaimonsa Anna Rosling Rönnlundin kanssa vei työn loppuun.

+ A Home of Your Own – Housing First and ending homelessness in Finland
Y-Säätiö

Emme tietenkään voi olla vinkkaamatta Kaskasin toimittamaa ja toukokuussa Vuoden huipuissa hopeahuipulla palkittua kirjaa suomalaisesta asunnottomuudesta. Tiesitkö, että Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomuus laskee? Trendi on tehokkaan asunto ensin -periaatteen ansiota. Kirja kuvaa käytännönläheisesti, kuinka mallia sovelletaan Suomessa ja miten suomalainen asunnottomuustyö toimii.

Kirja on vapaasti kaikkien luettavissa verkkoversiona täältä.

Selaa lisää