Liikutu tiedosta -finalisti: Kansalaistiedehanke 5T toi opiskelijat tekemään tutkimusta

Kaskas Media | 13.5.2016

Blogeja, kansalaistiedettä, videoita ja paljon muuta. Liikutu tiedosta -kilpailuun tuli lähes neljäkymmentä ehdotusta. Esiraati valitsi niistä jatkoon kuusi parasta. Esittelemme finalistit juttusarjassa. Esittelyvuorossa on kansalaistiedehanke 5T.

 

 

 

 

 

 

 

Ilmatieteen laitoksella toimiva Ilmastokeskus nappasi lukio- ja yläasteikäisiä oppilaita mukaan tekemään tutkimusta yhdessä tutkijoiden kanssa. 5T-hankkeeksi nimetyssä kansalaistiedeprojektissa vapaaehtoiset tutkijat suunnittelivat tutkimusaiheistaan sopivia tehtäviä koululaisten toteutettavaksi. Hankkeeseen osallistuvat luokat kävivät myös vierailulla Ilmatieteen laitoksella tutustumassa sen toimintaan. Tehtävien työstämistä oppilaat jatkoivat kouluissa opettajan valvonnassa ja tutkijoiden ohjauksessa.

Vuosien 2014 ja 2015 aikana 12 koulua ja yli 200 oppilasta tutustui Ilmatieteen laitokseen ja osallistui tutkimustyöhön. Oppilaat tekivät esimerkiksi mittauksia lumesta, siitepölystä ja liukkaudesta. Lisäksi he ideoivat käyttöä laitoksen avoimelle datalle. Järjestäjien mukaan oppilaat kokivat oppineensa projektin aikana tieteen ja tutkimuksen luonteesta että itse tutkimusaiheista.

Projekti on poikinut uudenlaista yhteistyötä ja Ilmatieteen laitoksen tutkijoita vierailee säännöllisesti kouluissa luennoimassa. Hankkeen järjestelyjä ja tuloksia on esitelty laajasti Suomessa ja kansainvälisesti.

 

5T-hanke esittäytyy muiden finalistien kanssa 3.6.2016 Liikutu tiedosta -tapahtumassa. Yleisö äänestää 3 000 euron voittajan. Ilmoittaudu mukaan yleisöön osoitteessa liikututiedosta.fi.

Kuva: Kuvankaappaus

Selaa lisää