Liikutu tiedosta -finalisti: Tiede tulee tarhaan

Kaskas Media | 12.5.2016

Blogeja, kansalaistiedettä, videoita ja paljon muuta. Liikutu tiedosta -kilpailuun tuli lähes neljäkymmentä ehdotusta. Esiraati valitsi niistä jatkoon kuusi parasta. Esittelemme finalistit juttusarjassa. Esittelyvuorossa on Tiede tulee tarhaan -työpajat.

Sadat päiväkotilapset on innostettu tieteen maailmaan Tiede tulee tarhaan -työpajoissa. Professori Anna-Liisa Laineen tutkimusryhmän ideoimassa työpajojen sarjassa päiväkotilapset pääsevät yliopistolle tutustumaan tieteeseen ja tieteentekijöihin. Työpajojen järjestämisessä on mukana lisäksi joukko tutkijoita Metapopulaatiobiologian huippuyksikön muista ryhmistä.

Työpajoissa lapset pääsevät tekemään oikeita, tieteellisiä kokeita. Kokeiden avulla heillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua siihen, miten monilla tavoin eri eläin- ja kasvilajit kytkeytyvät luonnossa toisiinsa. Työpajojissa tiede esitellään hauskana harrastuksena, joka ei katso ikää tai sukupuolta.

Ensimmäinen työpaja järjestettiin vuona 2013. Työpajat on sen jälkeen pystytetty kerran vuodessa 2–3 päiväksi, joiden aikana useampia päiväkotiryhmiä vierailee tutkijoiden luona. Päivän aikana lapset kiertävät erilaisilla rasteilla. Yhdellä rastilla lapset esimerkiksi miettivät, miten kasvi sairastaa, kun se ei kerran yski tai oksenna. Toisella rastilla lapset saavat painaa kätensä petrimaljaan ennen ja jälkeen käsien pesun. Päiväkodissa he voivat jatkaa bakteerin kasvun seuramista petrimaljassa. Kasvaako bakteereja enemmän siihen maljaan, johon painettiin puhtaat vai likaiset kädet?

Työpajat ovat olleet erittäin suosittuja ja kerta toisensa jälkeen täyteen buukattuja.

Tiede tulee tarhaan esittäytyy muiden finalistien kanssa 3.6.2016 Liikutu tiedosta -tapahtumassa. Yleisö äänestää 3 000 euron voittajan. Ilmoittaudu mukaan yleisöön osoitteessa liikututiedosta.fi.

Kuva: Kuvankaappaus.

Selaa lisää