Liikutu tiedosta -finalisti: Tiedepaukku tekee tieteestä hauskaa

Maria Ruuska | 17.5.2016

Blogeja, kansalaistiedettä, videoita ja paljon muuta. Liikutu tiedosta -kilpailuun tuli lähes neljäkymmentä ehdotusta. Esiraati valitsi niistä jatkoon kuusi parasta. Esittelemme finalistit juttusarjassa. Seuraavaksi esittelemme Tiedepaukku-videot.

Tiedeviestintää pidetään usein vakavana ja ryppyotsaisena touhuna. Tätä käsitystä haastavat Turun yliopiston Tiedepaukku-videot, jotka havainnollistavat tieteellisiä ilmiöitä hauskalla ja persoonallisella tavalla. Tiedepaukku-tiimi tarkastalee videoilla rempseästi ajankohtaisia aiheita tieteellisestä näkökulmasta. Tähän mennessä on pohdittu esimerkiksi sitä, vaikuttaako glögin kiehauttaminen juoman alkoholimäärään.

Videoilla esiintyvät Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen tohtorikoulutettava Jaakko Lamminpää, informaatioteknologian laitoksen tohtorikoulutettava Einari Kurvinen, opettajankoulutuslaitoksen opiskelija Linda Blomqvist ja kemian laitoksen yliopistonlehtori Veli-Matti Vesterinen.

Youtubeen ladattujen videoiden tarkoitus on koukuttaa sellaista kohderyhmää, jolle tiede ei lähtökohtaisesti ole tuttua. Tiedepaukku-klipit ovat saaneet monilta opettajilta positiivista palautetta siitä, että niiden avulla pystyy havainnollistamaan oppilaille haastaviakin tieteellisiä ilmiöitä, kuten gravitaatioaaltoja. Huumorilla höystetyillä videoilla halutaan tehdä tieteestä helposti lähestyttävää ja osoittaa, että se voi olla myös hauskaa.

 

Tiedepaukku-tiimi esittäytyy muiden finalistien kanssa 3.6.2016 Liikutu tiedosta -tapahtumassa. Yleisö äänestää 3 000 euron voittajan. Ilmoittaudu mukaan yleisöön osoitteessa liikututiedosta.fi.

Kuva: Kuvankaappaus Tiedepaukku-videosta.

Selaa lisää