Kuvalla varustettu artikkeli klikataan auki 94% suuremmalla todennäköisyydellä kuin ilman kuvaa oleva artikkeli. Jos tarvitset nopeasti kuvitusta vaikka blogikirjoitukseesi, tässä muutama korkealaatuinen kuvapankki.
Netin kuvapankit käyttävät lisenssejä, jotka määrittävät, mitä kuville saa tehdä ja mihin tarkoituksiin niitä voi käyttää. Tarkemmat tiedot lisensseistä löytyvät kuvapankkien nettisivuilta. Tämän postauksen lopussa on esitelty viisi ilmaisten kuvapankkien käyttämää lisenssiä.
Ole luova kuvia valikoidessasi
Mieti, mikä voisi toimia metaforana käsittelemällesi aiheelle. Aivotutkimusta käsittelevän artikkelin yhteydessä ensimmäinen ajatus on käyttää kuvaa aivoista, mutta mitä jos käyttäisit sen sijaan tätä:
Vältä geneerisiä stokkikuvia
Monissa tunnetuimmissa kuvapankeissa on paljon teennäisiä kuvia. Ole varovainen erityisesti ihmisiä esittävien kuvien käytön kanssa. Katsoja kuvittelee, että kuvan henkilö liittyy aiheeseen.
1. Unsplash
Unsplashissa julkaistaan kymmenen uutta korkearesoluutioista kuvaa kymmenessä päivässä. Kuvia saa jakaa ja muokata vapaasti, myös kaupallisiin tarkoituksiin. Tekijän nimeä ei tarvitse mainita. Kuvapankki sisältää laajan valikoiman kaupunki- ja luontokuvia.
2. New Old Stock
New Old Stock kerää yhteen vintage-tyylisiä kuvia julkisista kuva-arkistoista. Valikoimasta löytyy esimerkiksi kuva suomalaisen televisio-ohjelman kuvauksista vuodelta 1965 sekä kuvia Rolling Stonesin rynnivistä fanijoukoista 60-luvulla. Kaikki kuvat ovat vapaasti käytettävissä yksityiseen ja epäkaupalliseen käyttöön, kuten blogipostauksiin ja muihin henkilökohtaisiin projekteihin. Kuvien alla näkyvää linkkiä klikkaamalla löytyvät tarkemmat tiedot kuvista ja niiden käyttöoikeuksista.
3. StockSnap.io
StockSnapin tietokantaan lisätään korkealaatuisia ja -resoluutioisia kuvia päivittäin. Kuvissa on selkeitä objekteja: esineitä, eläimiä tai ihmisiä. Kuvia saa julkaista ja muokata vapaasti sekä kaupalliseen että epäkaupalliseen käyttöön.
4. Gratisography
Gratisographyn kuvissa on humoristinen ote, ja ne ovat kaikki valokuvaaja Ryan McGuiren ottamia. Kuvat sopivat viihteellisempienkin sisältöjen yhteyteen. Korkearesoluutioiset kuvat ovat ilmaisia ja vapaasti käytettävissä ilman rajoituksia.
5. Death to the Stock Photo
Death to the Stock Photon (DTTSP) kuvat ovat vapaasti esitettävissä sekä mukailtavissa, mutta niitä ei saa jakaa eteenpäin muille ladattaviksi. Rekisteröitymällä ilmaiselle sähköpostilistalle DTTSP lähettää kuvasetin sähköpostiin joka kuukauden ensimmäinen päivä. Palvelusta on tarjolla myös maksullinen versio, joka mahdollistaa rajattoman kuvien latauksen. DTTSP:n kuvavalikoima on laaja-alainen, sillä sen tekemiseen osallistuu valokuvaajia ympäri maailmaa.
Mikä CC-lisenssi?
Kuvapankkikuvat on useimmiten merkitty CC- eli Creative Commons -lisenssillä. Sen avulla tekijä määrittelee, mitkä tekijänoikeuksista tekijä jakaa muille ja mitkä pitää itsellään. Lisenssejä on viisi:
1. Nimeä (By, ByAttribution)
Teosta ja sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita saa kopioida, levittää, välittää ja esittää vapaasti, mutta alkuperäisen tekijän nimi on mainittava niiden yhteydessä.
2. Ei kaupallinen (NC, NonCommercial)
Teosta ja sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita saa kopioida, levittää, välittää ja esittää vain epäkaupallisissa tarkoituksissa.
3. Ei muutoksia (ND, NoDerivatives)
Teosta saa kopioida, levittää, välittää ja esittää, mutta sitä ei saa muokata.
4. Jaa samoin (SA, ShareAlike)
Teoksesta tehtyjä muokattuja versioita saa julkaista vain samalla lisenssillä, jolla alkuperäinen teos on julkaistu.
5. CC0 (Vapaat käyttöoikeudet)
Kuvaa saa muokata, kopioida, levittää, välittää ja esittää ilman rajoituksia, eikä alkuperäisen tekijän nimeä tarvitse mainita.