Parhaat ilmaiset kuvapankit

Kaskas Media | 1.10.2016

Kuvalla varustettu artikkeli klikataan auki 94% suuremmalla todennäköisyydellä kuin ilman kuvaa oleva artikkeli. Jos tarvitset nopeasti kuvitusta vaikka blogikirjoitukseesi, tässä muutama korkealaatuinen kuvapankki.

Netin kuvapankit käyttävät lisenssejä, jotka määrittävät, mitä kuville saa tehdä ja mihin tarkoituksiin niitä voi käyttää. Tarkemmat tiedot lisensseistä löytyvät kuvapankkien nettisivuilta. Tämän postauksen lopussa on esitelty viisi ilmaisten kuvapankkien käyttämää lisenssiä.

Ole luova kuvia valikoidessasi

Mieti, mikä voisi toimia metaforana käsittelemällesi aiheelle. Aivotutkimusta käsittelevän artikkelin yhteydessä ensimmäinen ajatus on käyttää kuvaa aivoista, mutta mitä jos käyttäisit sen sijaan tätä:

Paras kuvapankki hakusessa? Kaskas Media listaa kärkiehdokkaat

Vältä geneerisiä stokkikuvia

Monissa tunnetuimmissa kuvapankeissa on paljon teennäisiä kuvia. Ole varovainen erityisesti ihmisiä esittävien kuvien käytön kanssa. Katsoja kuvittelee, että kuvan henkilö liittyy aiheeseen.

1. Unsplash

Unsplashissa julkaistaan kymmenen uutta korkearesoluutioista kuvaa kymmenessä päivässä. Kuvia saa jakaa ja muokata vapaasti, myös kaupallisiin tarkoituksiin. Tekijän nimeä ei tarvitse mainita. Kuvapankki sisältää laajan valikoiman kaupunki- ja luontokuvia.

Esimerkkikuva Unsplashin kuvakirjastosta

Esimerkkikuva Unsplashin kuvakirjastosta

2. New Old Stock

New Old Stock kerää yhteen vintage-tyylisiä kuvia julkisista kuva-arkistoista. Valikoimasta löytyy esimerkiksi kuva suomalaisen televisio-ohjelman kuvauksista vuodelta 1965 sekä kuvia Rolling Stonesin rynnivistä fanijoukoista 60-luvulla. Kaikki kuvat ovat vapaasti käytettävissä yksityiseen ja epäkaupalliseen käyttöön, kuten blogipostauksiin ja muihin henkilökohtaisiin projekteihin. Kuvien alla näkyvää linkkiä klikkaamalla löytyvät tarkemmat tiedot kuvista ja niiden käyttöoikeuksista.

Esimerkkikuva New Old Stockin kuvakirjastosta

Esimerkkikuva New Old Stockin kuvakirjastosta

 

3. StockSnap.io

StockSnapin tietokantaan lisätään korkealaatuisia ja -resoluutioisia kuvia päivittäin. Kuvissa on selkeitä objekteja: esineitä, eläimiä tai ihmisiä. Kuvia saa julkaista ja muokata vapaasti sekä kaupalliseen että epäkaupalliseen käyttöön.

Esimerkkikuva SnapStock.ion kuvakirjastosta

Esimerkkikuva SnapStock.ion kuvakirjastosta

4. Gratisography

Gratisographyn kuvissa on humoristinen ote, ja ne ovat kaikki valokuvaaja Ryan McGuiren ottamia. Kuvat sopivat viihteellisempienkin sisältöjen yhteyteen. Korkearesoluutioiset kuvat ovat ilmaisia ja vapaasti käytettävissä ilman rajoituksia.

Esimerkkikuva Gratisographyn kuvakirjastosta

Esimerkkikuva Gratisographyn kuvakirjastosta

5. Death to the Stock Photo

Death to the Stock Photon (DTTSP) kuvat ovat vapaasti esitettävissä sekä mukailtavissa, mutta niitä ei saa jakaa eteenpäin muille ladattaviksi. Rekisteröitymällä ilmaiselle sähköpostilistalle DTTSP lähettää kuvasetin sähköpostiin joka kuukauden ensimmäinen päivä. Palvelusta on tarjolla myös maksullinen versio, joka mahdollistaa rajattoman kuvien latauksen. DTTSP:n kuvavalikoima on laaja-alainen, sillä sen tekemiseen osallistuu valokuvaajia ympäri maailmaa.

Esimerkkikuva DTTSP:n kuvakirjastosta

Esimerkkikuva DTTSP:n kuvakirjastosta

 

Mikä CC-lisenssi?

Kuvapankkikuvat on useimmiten merkitty CC- eli Creative Commons -lisenssillä. Sen avulla tekijä määrittelee, mitkä tekijänoikeuksista tekijä jakaa muille ja mitkä pitää itsellään. Lisenssejä on viisi:

1. Nimeä (By, ByAttribution)

Teosta ja sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita saa kopioida, levittää, välittää ja esittää vapaasti, mutta alkuperäisen tekijän nimi on mainittava niiden yhteydessä.

2. Ei kaupallinen (NC, NonCommercial)

Teosta ja sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita saa kopioida, levittää, välittää ja esittää vain epäkaupallisissa tarkoituksissa.

3. Ei muutoksia (ND, NoDerivatives)

Teosta saa kopioida, levittää, välittää ja esittää, mutta sitä ei saa muokata.

4. Jaa samoin (SA, ShareAlike)

Teoksesta tehtyjä muokattuja versioita saa julkaista vain samalla lisenssillä, jolla alkuperäinen teos on julkaistu.

5. CC0 (Vapaat käyttöoikeudet)

Kuvaa saa muokata, kopioida, levittää, välittää ja esittää ilman rajoituksia, eikä alkuperäisen tekijän nimeä tarvitse mainita.

 

Selaa lisää