Otsikko saattoi saada sinut klikkaamaan tänne epäileväisenä. Sen ja seuraavassa esitellyn konseptin loistokkuus piilee siinä, että se ei johda harhaan. Tässä viisi keinoa siihen, miten kansalaistiede tekee sinustakin oman elämäsi Einsteinin.
Foldit-pelissä kuka tahansa voi keksiä sellaisen proteiinimuodostelman, joka auttaa lääketiedettä.
Kansalaistiede on avointa kaikille
Citizen science, kansalaistiede, on nimensä mukaisesti tiedettä, johon kuka tahansa voi osallistua. Jos 1800-luvulla kansalaiset tekivät lintukannoista havaintoja, joita tutkijat tulkitsivat, 2010-luvulla kansalaistieteilijät ympäri maailmaa yrittävät keksiä parannusta syöpään älypuhelinta sivelemällä. Ja se toimii.
Talouspaineiden keskellä vapaaehtoisten käyttäminen tutkijoiden apuna voi olla merkittävä apu tutkimuksen edistämisessä. Amatöörien käyttäminen tieteen apuna ei toki ole ongelmatonta, mutta kansalaistieteen ideana on, että ammattitutkijat ovat lopullisessa vastuussa tutkimusten tuloksista.
Ympäri maailmaa on herätty kansalaistieteen mahdollisuuksiin ja teknologian kehittyessä sen potentiaali kasvaa entisestään.
Australiassa kansalaistiede on valjastettu suuren valliriutan pelastamiseen. Maailmanlaajuisesti sen avulla yritetään ratkoa ilmastonmuutosta ja ottaa joukolla selvää, mitä kaikkea avaruudesta löytyy. Sinä voit olla osa kaikkea tätä, joten mikset aloittaisi heti?
Edistä tiedettä pelaamalla, kuvaamalla tai taivastelemalla
1. Jos olet koukussa Candy Crush Sagaan tai muuhun jonkinasteista ongelmanratkaisua vaativaan peliin, Foldit voi olla sinun juttusi. Pelissä ratkotaan palapelinomaisesti sitä, millä eri tavoin proteiinit voivat järjestäytyä. Sillä, mihin asentoon proteiinit järjestäytyvät, on merkitystä sairauksien syntymisessä. Solujen proteiinit pyrkivät aina vääntymään niiden tehtävän kannalta suotuisimpaan muotoon. Vähän samaan tapaan kuin joukko käsi kädessä kulkevia ihmisiä yrittäisi napata karanneen koiran. Mahdollisia muodostelmia on lähes äärettömästi. Mitä paremmin proteiinien järjestäytymistä tunnetaan, sitä helpommin parannuskeinoja eri sairauksiin voidaan kehittää.
Kuka tahansa voi pelin avulla periaatteessa keksiä uuden proteiinimuodostelman, joka auttaa estämään tai parantamaan jonkin sairauden.
2. Viisi vuotta käynnissä ollut Galaxy Zoo on ehkä siteeratuin esimerkki onnistuneesta citizen science -projektista. Galaxy Zoon avulla luokitellaan lukemattomia ja taas lukemattomia kuvia galakseista, jotka eri teleskoopit ovat kuvanneet. Sivusto mainostaa itseään Buzzfeed-hengessä: Few have witnessed what you’re about to see. Ja tottahan se on, kysy vaikka Hanny van Arkelilta, hollantilaiselta opettajalta, joka vuonna 2008 löysi eräästä kuvasta ennennäkemättömän vihreän objektin. Havainto on tuottanut akateemisia tutkimuspapereita ja ilmiö tunnetaan nyt nimellä Hanny’s Voorverp (Hannyn objekti).
3. Vietätkö viikonloppusi Haglöfs-univormussa sieraimet raittiista ulkoilmasta turtana? Lataa seuraavaa luontoretkeä varten iNaturalist-sovellus, jonka avulla voit kirjata käyttäjien ylläpitämään maailmanlaajuiseen tietokantaan havaintoja eri eliölajeista. Kesäisin voit auttaa järvien levätilanteen kartoittamisessa Levävahti-sovelluksen avulla. Suomen 4G-verkko kantaa keskellä metsääkin.
4. Urbaanin ympäristön samoilijan ei tarvitse jäädä yhtään huonommaksi. Valo- ja melusaaste ovat länsimaissa yhä kasvavia ongelmia. Vuoden tiedekynä -palkinto myönnettiin hiljattain valosaastetta tutkineille Jari Lyytimäelle ja Janne Rinteelle. Valosaasteen mittaamiseen voi osallistua kuka tahansa mobiilisovelluksella. Sellaisen tarjoaa esimerkiksi Globe at Night. Melusaastetta mittaamaan voi ladata Noise Tube -sovelluksen, joka muuttaa puhelimen kannettavaksi melutasomittariksi.
5. Viimeinen vinkki on sinulle, joka olet laiska, mutta tykkäät ottaa kunnian muiden saavutuksista. Esimerkiksi ilmastonmuutosta mallintava Climateprediction-projekti tarvitsee mahdollisimman paljon tietokoneiden laskentatehoa, jotta se voi testata erilaisia ilmastomalleja. Niinpä se pyytää sinua valjastamaan oman koneesi projektiin silloin, kun et sitä itse käytä. Netflix täytyy sulkea, mutta perinteistä tv:tä voit yhä katsoa samalla, kun tietokoneesi tai mobiililaitteesi on osa tieteellistä tutkimusta.
Voit vaikuttaa myös suoraan
Voit toki myös ostaa itsellesi hyvän omantunnon lahjoittamalla rahaa tieteelliseen tutkimukseen. Ehkä vielä paremman omatunnon saat silti lahjoittamalla aikaasi.
Jos kiinnostuit tai ehdit jo hurahtaa, kansalaistieteestä voit lukea Kaskas Median aiemmasta Tiedetsä? -minijulkaisusta tai kahlata läpi esimerkiksi Zooniversen ja SciStarterin sivustot. Niillä listataan valtava määrä eri projekteja, joihin voi osallistua.
Kirjoittaja työskentelee tuottajana Kaskas Mediassa ja valmistelee parhaillaan pro gradu -työtä citizen sciencesta.
Kuvat: Kuvankaappaus fold.it -sivustolta / Wikimedia Commons.