Alex Dainis on genetiikan tohtoriopiskelija Stanfordin yliopistossa. Hän on myös videobloggaaja, jonka geenitutkimusta käsittelevällä YouTube-kanavalla on yli 25 000 tilaajaa. Dainis kertoo, kuinka menestyä tiedevloggaajana.
1. OLE OMA ITSESI.
”Usein tutkijat kokevat, että heidän pitää esittää tutkijan roolia, olla auktoriteettihahmoja, jotka tietävät kaiken. Blogeissa, vlogeissa ja yleisesti internetissä ihmiset samaistuvat ihmisiin, joten anna persoonallisuutesi näkyä.”
2. ÄLÄ PELKÄÄ SANOA, ETTÄ ET TIEDÄ JOTAIN.
”Lause ’en tiedä, mutta otetaan selvää’ on koko tieteentekemisen ydin. Parhaat videot, joita olen tehnyt, ovat niitä, joita tehdessäni en ollut varma, mitä lopussa tapahtuu. Olin esimerkiksi kuullut, että persikka ja nektariini ovat yhtä geeniä lukuunottamatta sama hedelmä. Tein videon, jolla selvitän asiaa kokeella. Se oli hauskaa, ja video sai paljon katsojia, luultavasti koska he pääsivät oppimaan kanssani.”
3. TEE TARKKA RAJAUS JA PYSY SIINÄ.
”Monet tiedeviestijät yrittävät olla liian laaja-alaisia. Itse vloggaan vain genetiikasta. Jos laajentaisin vaikka biologiaan, en enää luottaisi itseeni tarpeeksi, enkä olisi riittävän innostunut aiheestani. Kun rajaus on tarkka, myös yleisö tietää, mitä saa.”
4. ETSI YHTEISÖSI
”Vaikeinta on miettiä, kuka tätä katsoisi tai lukisi. Kannattaa etsiä jo olemassa olevia yhteisöjä ja tutustua siihen, miten ihmiset niissä viestivät. Aloitin seuraamalla Twitterissä valtavaa määrää tohtoriopiskelijoita, puhuin heidän kanssaan ja katsoin, miten he puhuvat toisilleen. En tehnyt sitä vain päästäkseni jakamaan omia mahtavia juttujani ja saadakseni kannustusta, vaan päästäkseni osaksi kaikkea sitä mahtavaa, jota muut jakavat ja kannustamaan heitä. On tärkeää löytää itseä kiinnostava lähiyhteisö, johon todella haluaa sulautua ja sulauttaa itsensä siihen.”
5. PIDÄ HAUSKAA.
”Hyvät tutkijat ovat luovia, joten luova harrastus tukee työtä. Ystäväni on huippubiologi MIT:ssa. Hän käy joka tiistai tekemässä savitöitä. Toinen tutkijaystäväni Stanfordissa on innokas salsatanssija. Rakastan tieteestä puhumista niin paljon, että tiedeviestinnän tekeminen on minusta melkein itsekästä. Intohimoa tarvitaan, koska teen videot pitkien labrapäivien jälkeen, öisin ja viikonloppuisin. Into ja hauskuus vetoavat myös yleisöön.”
P.S. Juuri nyt Alex on kuuden viikon työmatkalla Helsingissä, joten hän teki videon, jossa muun muassa syö salmiakkia.
Kuva: TET-harjoittelija Elmeri Karjala