Selvityksessä tarkasteltiin, miten kestävä kehitys edistyy yhteiskunnan eri alueilla ruokajärjestelmästä terveyteen ja hyvinvointiin.
Asiakkaan nimi: valtioneuvoston kanslia
Toteutuksen ajankohta: 2023–2024
Miksi työ tehtiin?
Onko Suomi kestävän kehityksen mallimaa? Autoimme valtioneuvoston kansliaa selvittämään, miten kestävä kehitys on edennyt Suomessa sekä miten Suomi edistää Agenda2030:n toteutumista globaalisti.
YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030 on kansainvälisen yhteisön yhteinen kompassi kestävään tulevaisuuteen. Suomi on yhdessä muiden YK:n jäsenmaiden kanssa sitoutunut toimeenpanemaan 17 kestävän kehityksen tavoitetta.
Suomessa seurataan kestävän kehityksen tilaa muun muassa Suomen kestävän kehityksen toimikunnan strategiaan kirjatuilla seitsemällä muutosalueella. Strategian on laatinut kestävän kehityksen toimikunta vuonna 2022.
Kaskas teki vuosien 2023 ja 2024 aikana kestävän kehityksen toimikunnan strategiasta seurannan, jossa tarkasteltiin, miten kestävä kehitys edistyy yhteiskunnan eri alueilla ruokajärjestelmästä terveyteen ja hyvinvointiin.
Kestävän kehityksen edistymistä seurattiin strategian seitsemällä yhteiskunnan alueella, joita strategiassa kutsutaan muutosalueiksi. Työhön osallistuivat kestävän kehityksen seurantaryhmä, kestävän kehityksen toimikunta, valtioneuvoston kestävyysverkosto, kestävyyspaneeli sekä Nuorten Agenda2030.
Miten kestävän kehityksen seuranta toteutettiin?
Haastattelimme jokaisen muutosalueen asiantuntijoita ja tutkijoita, teimme katsauksen aihepiirin ajankohtaiseen tutkimukseen ja selvitimme, mitä kestävän kehityksen indikaattoreiden ja mittareiden takana on.
Etsimme lupaavia ja huolestuttavia trendejä sekä näkemyksiä siitä, millaisia toimia ja muutoksia yhteiskunnassa tulisi tehdä ja tapahtua, jotta kestävä kehitys edistyisi tavoitteiden mukaisesti. Työstimme havaintojamme eteenpäin työpajoissa kestävän kehityksen seurantaryhmän ja sihteeristön kanssa.
Lopputuloksena seurannasta syntyi seitsemän artikkelia, joiden aiheet ovat muutosalueiden mukaisesti:
- Hyvinvointia edistävä talous ja työ sekä kestävä kulutus,
- Monimuotoisuutta ja hiilineutraaliutta vahvistava metsien, vesien ja maan käyttö,
- Kestävä energiajärjestelmä,
- Hyvinvointi, terveys ja yhteiskunnallinen osallisuus,
- Sivistys, osaaminen ja kestävät elämäntavat,
- Hyvinvointia edistävä ruokajärjestelmä sekä
- Suomen globaali rooli Agenda2030:n edistämisessä
Laadimme ilmiöitä kiteyttävää infografiikkaa artikkeleiden tekstien tueksi ja summasimme kiinnostavia trendejä avainluvuiksi. Kestävää kehitystä ei ole helppo kiinnittää arkeen. Lukujen ja kuvien avulla teimme isoista kysymyksistä ymmärrettäviä ja samaistuttavia.
Työn tulokset
Tutustu seurannan tuloksiin Kaskasin blogissa.